Ričota z bučo in rožmarinom

Znam svetuje

Ričoto pripravljamo na podoben način kot rižoto, le da namesto riža uporabimo ješprenj. Ješprenj je zdravo žito, saj vsebuje veliko vitamina B in E, poleg tega pa zaradi vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin znižuje slab holesterol. Vsekakor bi moral biti pogosteje na naših krožnikih.

Sestavine

  • 300 g ješprenja
  • 1 kg težka buča
  • 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 vejica svežega rožmarina
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 60 g naribanega parmezana + 50 g narezanega na tanke lističe
  • sol in poper

Postopek

1Za bolj intenziven okus ričote moramo bučo speči v pečici. Bučo operemo, prerežemo na polovico, izdolbemo semena in jo narežemo na tanjše rezine. Razporedimo jih na peki papir in pečemo  40 minut v pečici, ki smo jo segreli na 200°C. Bučo zatem malo ohladimo, odluščimo lupino in meso pretlačimo z vilicami.

2V ponvi segrejemo olje in na njem popražimo nasekljano čebulo. Ko ta postekleni, dodamo še sesekljan česen in pražimo minutko, da zadiši.

3V ponev stresemo še ješprenj in pražimo nekaj minut. Dodamo 3 zajemalke jušne osnove in mešamo, dokler se ne vpije.

4Dodamo še bučni pire, posolimo in popopramo, dobro premešamo in zalijemo s preostalo jušno osnovo. Pokrito kuhamo približno 30 minut, da se ješprenj zmehča. Vmes večkrat premešamo.

5Rožmarin operemo, narežemo in primešamo v ričoto. Kuhamo še pet minut, nato odstavimo z ognja, primešamo nariban parmezan in pustimo počivati pet minut.

6Razdelimo na krožnike, lahko dodamo še nekaj listkov svežega rožmarina in na lističe narezanega parmezana.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite