Skorajda ni boljลกega kosila, kot je mesna lazanja in skleda zelene solate. Ta priljubljena italijanska jed sicer ni najbolj enostavna za pripravo, zelo komplicirana pa tudi ne.
Sestavine
- 20 listov testenin za lazanjo, ki jih ni potrebno kuhati
Mleto meso
- 350 g mlete govedine
- 150 g mlete svinjine
- 2 ฤebuli
- 150 ml pasiranega paradiลพnika
- 100 ml juลกne osnove
- ลพlica sladke mlete paprike
- ลพliฤka kajenskega popra
- majaron
- timijan
- peterลกilj
- sol
- poper
- 30 ml oljฤnega olja
Beลกamel
- 50 g moke
- 50 g masla
- 700 ml mleka
- muลกkatni oreลกฤek
Preliv
- 1 jajce
- 1 smetana za kuhanje
- muลกkatni oreลกฤek
- 50 g sveลพe naribanega parmezana
Postopek
1Sestavine so za pekaฤ 25 x 35 cm z visokim robom. Najprej pripravimo mleto meso. ฤebulo olupimo in ฤim bolj drobno nasekljamo. V veฤji lonec damo oljฤno olje in kar na hladnega stresemo ฤebulo, ki jo malo posolimo in posujemo s ลกฤepcem sode bikarbone, da se prej zmehฤa. ฤebulo praลพimo na visoki temperaturi nekaj minut, da se razpusti. Vmes jo zalivamo z juลกno osnovo.
2Ko se ฤebula razpusti, dodamo v lonec mleto meso, ga posolimo in dodamo vse zaฤimbe. Ob stalnem meลกanju ga duลกimo toliko ฤasa, da spremeni barvo, pribliลพno 15 minut.
3Zalijemo ga s paradiลพnikom in zmanjลกamo temperaturo. Poskusimo, ฤe je dovolj zaฤinjeno, ฤe ni, dodamo ลกe zaฤimbe in sol. Veฤkrat premeลกamo in kuhamo toliko ฤasa, da se omaka zgosti.
4Pripravimo beลกamel. Maslo stopimo, dodamo moko in premeลกamo da se napoji z maslom. Zalijemo z mlekom in ob stalnem meลกanju kuhamo, da se zgosti. Vmes solimo in dodamo se muลกkatni oreลกฤek.
5Na dno pekaฤa damo dve ลพlici beลกamela in malo mletega mesa, to pa zato, da se nam lazanja ne prime na dno. Damo prvo plast testenin, nato mleto meso, potresemo z naribanim sirom, polijemo z beลกamelom in pokrijemo z drugo plastjo testenin. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin.
6Smetano za kuhanje zmeลกamo z jajcem in malo muลกkatnega oreลกฤka polijemo po vrhu, potresemo s sirom in damo v peฤico, ki smo jo predgreli na 250ยฐC za 20-25 minut, oziroma toliko ฤasa, da se zgornja plast zlato rumeno zapeฤe.