Mesna lazanja

Znam svetuje

Skorajda ni boljลกega kosila, kot je mesna lazanja in skleda zelene solate. Ta priljubljena italijanska jed sicer ni najbolj enostavna za pripravo, zelo komplicirana pa tudi ne.

Sestavine

  • 20 listov testenin za lazanjo, ki jih ni potrebno kuhati

Mleto meso

  • 350 g mlete govedine
  • 150 g mlete svinjine
  • 2 ฤebuli
  • 150 ml pasiranega paradiลพnika
  • 100 ml juลกne osnove
  • ลพlica sladke mlete paprike
  • ลพliฤka kajenskega popra
  • majaron
  • timijan
  • peterลกilj
  • sol
  • poper
  • 30 ml oljฤnega olja

Beลกamel

  • 50 g moke
  • 50 g masla
  • 700 ml mleka
  • muลกkatni oreลกฤek

Preliv

  • 1 jajce
  • 1 smetana za kuhanje
  • muลกkatni oreลกฤek
  • 50 g sveลพe  naribanega parmezana

Postopek

1Sestavine so za pekaฤ 25 x 35 cm z visokim robom. Najprej pripravimo mleto meso. ฤŒebulo olupimo in ฤim bolj drobno nasekljamo. V veฤji lonec damo oljฤno olje in kar na hladnega stresemo ฤebulo, ki jo malo posolimo in posujemo s ลกฤepcem sode bikarbone, da se prej zmehฤa. ฤŒebulo praลพimo na visoki temperaturi nekaj minut, da se razpusti. Vmes jo zalivamo z juลกno osnovo.

2Ko se ฤebula razpusti, dodamo v lonec mleto meso, ga posolimo in dodamo vse zaฤimbe. Ob stalnem meลกanju ga duลกimo toliko ฤasa, da spremeni barvo, pribliลพno 15 minut.

3Zalijemo ga s paradiลพnikom in zmanjลกamo temperaturo. Poskusimo, ฤe je dovolj zaฤinjeno, ฤe ni, dodamo ลกe zaฤimbe in sol.  Veฤkrat premeลกamo in kuhamo toliko ฤasa, da se omaka zgosti. 

4Pripravimo beลกamel. Maslo stopimo, dodamo moko in premeลกamo da se napoji z maslom. Zalijemo z mlekom in ob stalnem meลกanju kuhamo, da se zgosti. Vmes solimo in dodamo se muลกkatni oreลกฤek.

5Na dno pekaฤa damo dve ลพlici beลกamela in malo mletega mesa, to pa zato, da se nam lazanja ne prime na dno. Damo prvo plast testenin, nato mleto meso, potresemo z naribanim sirom, polijemo z beลกamelom in pokrijemo z drugo plastjo testenin. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin.

6Smetano za kuhanje zmeลกamo z jajcem in malo muลกkatnega oreลกฤka polijemo po vrhu, potresemo s sirom in damo v peฤico, ki smo jo predgreli na 250ยฐC za 20-25 minut, oziroma toliko ฤasa, da se zgornja plast zlato rumeno zapeฤe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite