Velikonočne praznike si polepšajmo s piškoti, ki jih okrasimo skupaj z otroki. Zabavno in ustvarjalno si tako polepšamo dan.
Sestavine za velikonočne piškote z glazuro
Testo
- 300 g mehke bele moke
- 200 g masla
- 150 g sladkorja v prahu
- 1 žlička cimeta
- 1 rumenjak
- 1 žlica limoninega soka
- lupinica ene neškropljene limone
- ščepec soli
Glazura
- 2 beljaka
- 400 g sladkorja v prahu
- 2 žlički limoninega soka
- barve za živila
Postopek
1Iz sestavin za piškote s hladnimi rokami dobro zgnetemo gladko testo, zavijemo ga v folijo in postavimo za eno uro v hladilnik, da ga bomo lažje razvaljali.
2Pekač obložimo s peki papirjem, pečico predgrejemo na 180 stopinj Celzija.
3Testo razvaljamo na debelino 4-5 mm. Z različnimi modelčki izrežemo velikonočne motive jajčka, zajčke, rožice … Kar nam ostane testa, ponovno razvaljamo in izrežemo piškote.
4V primerni razdalji piškote polagamo na pekač in pečemo v ogreti pečici 13-15 minut, da se zlato rumeno obarvajo in zadišijo. Pečene ohladimo.
5Za pripravo glazure beljakom dodamo limonin sok in pričnemo s stepanjem. Ko se ti začnejo peniti, postopoma dodajamo sladkor v prahu in stepamo približno 10 minut, da dobim čvrst in svetleč sneg.
6Pripravimo si toliko skodelic, kot imamo barv za živila, vanje razdelimo sneg in primešamo barve. Če bomo z glazuro oblivali piškote, naj bo ta malo redkejša, dodamo ji nekaj kapljic vode. Če bomo pa z njo risali vzorčke, potrebujemo bolj čvrsto glazuro.
7Obliv damo v dresirno ali kar navadno vrečko, ki ji odrežemo konico in pričnemo z ustvarjanjem. Piškote najprej obrobimo in šele nato napolnimo s prelivom. Če bomo na glazuro še kaj narisali, se mora prva plast popolnoma posušiti. Z malo domišljije lahko naredimo res lepe, igrive piškote, ki bodo krasili naše velikonočno obložene mize.
8Preden okrašene piškote pospravimo, se mora glazura popolnoma posušiti, to traja od 2-3 ure, odvisno od debeline preliva. Ta postopek lahko nekoliko pospešimo tako, da okrašene piškote postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 50°C.