Skutina pogača s cimetom

Znam svetuje

Sočna, slastna pogača, ki diši po cimetu, limoni in vanilji, nam bo teknila še topla.

Sestavine za skutino pogačo s cimetom

Testo

  • 600 g mehke bele moke
  • 30 g sladkorja
  • 20 g kvasa
  • 50 g stopljenega masla
  • 1/2 žličke soli
  • 250 ml mleka
  • 1 jajce
  • 70 g kisle smetane

Nadev

  • 400 g skute
  • 1 neškropljena limona – sok in naribana lupinica
  • 1 žlička cimeta
  • 50 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 žlička vaniljeve esence
  • 1 jajce
  • ščepec soli

Preliv

  • 1 jajce
  • 1 dl sladke smetane

Postopek

1V večjo skledo presejemo moko, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno mleko. V mleko nadrobimo kvas, primešamo malo moke in žličko sladkorja in pustimo vzhajati 15 minut.

2Na obod potresemo sol, polijemo maslo in dodamo še kislo smetano. Testo dobro pregnetemo, gnetemo ga toliko časa, da se ne lepi več, oblikujemo hlebček, ga pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro.

3Vzhajano testo na hitro  pregnetemo in razvaljamo 1 cm na debelo. Razvaljamo okroglo obliko, velikost naj bo malo večja od pekača in roba, ker testo zavihamo čez nadev. Pekač namastimo in vanj prestavimo zvaljano testo. Pustimo ga v pekaču 15 minut, da vzhaja.

4Pripravimo še nadev. V skledi dobro zmešamo skuto, oba sladkorja, vaniljevo esenco, limonino lupinico, limonin sok, cimet, jajce in sol.

5V drugi skledici sladko smetano dobro premešamo z enim jajcem, naredimo preliv.

6Skutin nadev razporedimo po testu in testo, ki nam ostaja, zapognemo nekoliko čez nadev. S prelivom dobro namočimo testo, ki smo ga zapognili čez nadev, preostanek pa polijemo po nadevu.

7Pečico predgrejemo na 180°C in pečemo približno 45 minut. Pogača je pečena, ko dobi lepo zlato-rjavo barvo.

8Pred serviranjem potresemo s sladkorjem v prahu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite