Legendarna sladica, nastala v nekdanjem Železničarskem domu na Pohorju, ki se rada bohoti na pladnju in izvablja nasmehe.
Sestavine
- 1 panetone brez sadja – pandoro
- 1 l sladke smetane
- 2 vrečki kreme pasticcere ali vaniljevega pudinga galeta
- 1 dl mleka
- 2 kremfixa
- 2 žlici sladkorja
- 500 g zmrznjenega ribeza
- 1/2 l jagodnega soka
Preliv
- 250 g zmrznjenega sadja (najboljši je ribez, dobri pa so tudi gozdni sadeži)
- 2 žlici sladkorja
Postopek
1Čvrsto stepemo pol litra smetane, ki smo jo sladkali z eno žlico sladkorja in ji dodali kremfix. V drugo polovico smetane damo še 1 dcl mleka, dve vrečki kreme pasticcere (lahko tudi vaniljev puding galeta, ampak s kremo pasticero bo boljše) in stepemo z metlico.
2Panetone narežemo na centimeter debele rezine in z njimi obložimo večjo okroglo skledo, ki naj ima tudi okroglo dno, da bo šarlota lepša. Z jagodnim sokom dobro namočimo rezine panetona.
3Na dno damo malo manj kot polovico kreme, potresemo s polovico zmrznjenega sadja, in premažemo s polovico stepene smetane. Na vrh naložimo koščke panetona, ki so nam ostali, malo polijemo z jagodnim sokom in postopek ponovimo. Najprej plast kreme, nato zmrznjeno sadje in po vrhu stepena smetana.
4Pokrijemo s kosi panetona, malo z rokami potlačimo, da se vse plasti lepo sprimejo, pokrijemo z alu folijo in damo čez noč v hladilnik.
5Pred serviranjem pripravimo še preliv. Zmrznjeno sadje skupaj s sladkorjem prevremo, šarloto zvrnemo na krožnik, prelijemo jo z vročim sadjem in takoj postrežemo.