Rižev narastek z rozinami

Znam svetuje

Spomini na ta jed nas zavijejo v nežen oblak nostalgije, ko smo sedeli za mizo in z zvedavostjo opazovali, kako se je iz pečice širil omamni vonj riža in rozin.

To ni bil le obrok, temveč popotovanje nazaj v čas, ko so se okusi združevali v harmonijo okusov in vonjav.

Vsak grižljaj je bil kot odprtje vrata v preteklost, ko smo s prijatelji in družino uživali v tej preprosti, a čarobni jedi. Rižev narastek z rozinami je bil sinonim za udobje in toplino domače kuhinje. Nič ni moglo premagati občutka, ko smo se z žlico potopili v mehak riž, ki je bil prepleten s sočnimi rozinami, ki so poskrbele za sladko presenečenje v vsakem grižljaju.

Sestavine za rižev narastek z rozinami

  • 700 ml mleka
  • 150 g riža
  • 3 žlice medu
  • 2 vaniljeva sladkorja
  • 3 jajca
  • maslo za pekač
  • 80 g rozin
  • ščepec soli

Postopek

1V lonec z dnom proti prijemanju zlijemo mleko, ga malo posolimo in dodamo riž. Pustimo, da zavre (občasno premešamo), nato med stalnim mešanjem kuhamo do mehkega, približno 20 minut in pazimo, da se nam ne prismodi.

2V topel mlečni riž vmešamo med in pustimo, da se popolnoma ohladi. Rozine po želji prej namočimo v rum.

3Rumenjake in beljake ločimo. Rumenjakom dodamo vaniljev sladkor in jih penasto vmešamo. V ohlajen mlečni riž prilijemo stepene rumenjake, dodamo rozine in vse skupaj dobro premešamo.

4V višji posodi stepemo še beljake, da dobimo trd sneg. Nežno ga vmešamo v maso in vse skupaj prelijemo v pekač, ki smo ga namazali z maslom.

5Rižev narastek pečemo v pečici, ki smo jo segreli na 180°C, približno 45–50 minut, da se po vrhu lepo zlato-rumeno zapeče.

6Če se nam po vrhu prehitro obarva ali začne žgati, ga lahko pokrijemo s peki papirjem ali aluminijasto folijo in nadaljujemo s peko.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite