Vsi, ki imate radi puding, roke gor! To je torta, ki te popelje nazaj v otroลกtvo, pa tudi danaลกnji otroci jo imajo radi. Puding torta je iz kakavovega biskvita in kreme iz vaniljevega in ฤokoladnega pudinga. Okuse pudingov poljubno menjamo in tako ustvarimo svoje najljubลกe kombinacije.
Sestavine za puding torto
Kakavov biskvit
- 2 jajci (velikostni razred M)
- 80 g kristalnega sladkorja
- 40 g gladke moke
- 20 g kakava v prahu
Vlaลพenje biskvita
- 70 ml mleka
- 2 ลพlici instant kakava
ฤokoladna pudingova krema
- 250 ml mleka
- 1 zavitek praลกka za ฤokoladni puding
- 80 g kristalnega sladkorja
- 2 listiฤa ลพelatine
- 200 g sladke smetane za stepanje
Vaniljeva pudingova krema
- 250 ml mleka
- 1 zavitek praลกka za vaniljev puding
- 80 g kristalnega sladkorja
- 2 listiฤa ลพelatine
- 200 g sladke smetane za stepanje
Postopek
Kakavov biskvit
1Peฤico segrejemo na 180 ยฐC. Sestavine ustrezajo pekaฤu, premera 18 cm.
2Jajci s sladkorjem na najviลกji hitrosti stepamo 10 minut.
3Na jajฤno maso presejemo moko s kakavom in neลพno vmeลกamo z lopatko.
4Maso enakomerno razporedimo po pekaฤu, ki smo ga obloลพili s papirjem za peko (dno) in peฤemo pribliลพno 15 minut (naredimo preizkus z zobotrebcem).
5Peฤen biskvit po nekaj minutah vzamemo iz pekaฤa in ga ohladimo na mreลพi.
6Ohlajenemu biskvitu odreลพemo vrhnjo plast (koลพico).
Vlaลพenje biskvita
1Mleko segrejemo in primeลกamo kakav. Ohladimo.
ฤokoladna pudingova krema
1Sladko smetano stepemo in damo na hladno.
2Listiฤe ลพelatine vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi.
3150 ml mleka s sladkorjem segrejemo do vretja; ostalo mleko gladko zmeลกamo s praลกkom za puding.
4Pudingovo meลกanico prilijemo k vrelemu mleku in na srednji temperaturi s stalnim meลกanjem kuhamo, da se puding zgosti.
5Puding prelijemo v plastiฤno posodo in v njem stopimo oลพete listiฤe ลพelatine. Z roฤnim meลกalnikom dobro premeลกamo in puding pokrijemo s plastiฤno ลพivilsko folijo tako, da se je dotika. Ohladimo ga do mlaฤnega (puding naj bo raje nekoliko bolj topel kot prehladen).
6Mlaฤen puding z roฤnim meลกalnikom gladko razmeลกamo in mu v dveh korakih z lopatko primeลกamo stepeno smetano.
7Biskvit postavimo na podstavek, ga navlaลพimo in namestimo obroฤ. Prelijemo ga s ฤokoladno pudingovo kremo, povrลกino poravnamo in damo v hladilnik, da se nekoliko uฤvrsti. Medtem pripravimo vaniljevo pudingovo kremo.
Vaniljeva pudingova krema
1Pripravimo jo po enakem postopku kot ฤokoladno kremo.
2Vaniljevo kremo prelijemo po ฤokoladni kremi, povrลกino poravnamo in torto damo za vsaj 6 ur v hladilnik.
3Ohlajeni torti snamemo obroฤ in jo poljubno dekoriramo.
Nasvet
Pri sestavljanju torte se posluลพimo acetatne folije – tako bomo torto zlahka loฤili od obroฤa in ohranili bolj gladek videz.
