Pohane šnite (ocvrte kruhove rezine), z njimi so nas za zajtrk navduševale že naše babice in mame in sedaj z omamnim vonjem, ki se širi po stanovanju, zbujamo svoje otroke.
Sestavine za pohane šnite (ocvrte kruhove rezine)
- 8 rezin starega kruha
- 4 jajca
- 3 dl mleka
- 1 dl sladke smetane
- ščepec soli
- 1/2 žličke cimeta
- 1 vaniljev sladkor
- olje za cvrtje
- 1 žlica masla
Postopek
1En dan star kruh narežemo na slaba 2 cm debele rezine. V široki skledi razžvrkljamo jajca, mleko, smetano, dodamo cimet, vaniljev sladkor in sol.
2Mešamo z metlico toliko časa, da nastane enotna zmes.
3V zmes potopimo rezino kruha, pustimo nekaj časa, da se dobro napoji in jo obrnemo, da se prepoji z mešanico še na drugi strani.
4V ponev damo žlico masla in olje, oboje pa zato, ker maslo izboljša okus, olje pa poskrbi, da se maslo ne zažge. Na zmernem ognju olje segrejemo do približno 180°C.
5Rezine, namočene v jajce, z lopatko prestavimo v segreto ponev. Naenkrat cvremo toliko rezin, da se med sabo ne dotikajo.
6Na eni strani pečemo približno 3-4 minute, do zlato-rjave barve, nato šnite obrnemo in spečemo še na drugi strani.
7Pečene odlagamo na papirnato brisačko, da vpijejo odvečno maščobo.
8Postrežemo takoj, lahko samo s sladkorjem, marmelado, limoninim sokom, čokoladnim namazom …