Pirina orehova potica

Znam svetuje

Odliฤna potica iz pire. Lahko jo pripravite za Veliko noฤ, ali pa kar tako.

Sestavine za pirino orehovo potico

za testo

  • 1 kocka kvasa ali 2 suhega
  • 600 g gladke pirine moke
  • 250 g sladke smetane
  • 200 g mleka
  • 150 g masla
  • 50 g sladkorja
  • 3 ลพlice ruma
  • 3 rumenjaki
  • 2 ลพliฤki soli

za nadev

  • 600 g mletih orehov
  • 150 g mleka
  • 120 g sladkorja
  • 3 ลพlice kisle smetane
  • 3 beljaki (nestepeni)
  • 1 jajce
  • 1 limona (sok in lupina)

Postopek

1Kvas raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter dodamo preostale sestavine brez maลกฤobe. Zamesimo testo, najprej meลกamo z meลกalnikom poฤasi in postopoma dodajamo zmehฤano maslo. Na koncu meลกamo 10 minut na najviลกji hitrosti, da testo postane gladko. Testo pokrijemo in pustimo da vzhaja 1 uro.

2Med vzhajanjem pripravimo nadev. Orehe poparimo z vrelim mlekom in dobro premeลกamo. V nekoliko ohlajen nadev primeลกamo ostale sestavine.

3Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo poฤivati 10 minut. Testo razvaljamo na pravokotnik, premaลพemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Zavitek poloลพimo v namaลกฤen pekaฤ za potico, pokrijemo in ลกe enkrat vzhajamo.

4Vzhajano potico premaลพemo z jajcem ali maslom, na veฤ mestih prebodemo in postavimo v vroฤo peฤico. Potico peฤemo 45 minut na 200 stopinj, da se lepo obarva, po potrebi jo pokrijemo s folijo. Peฤeno pustimo nekaj minut v modelu, jo obrnemo in stresemo iz modela ter do konca ohladimo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite