Odlična potica iz pire. Lahko jo pripravite za Veliko noč, ali pa kar tako.
Sestavine za pirino orehovo potico
za testo
- 1 kocka kvasa ali 2 suhega
- 600 g gladke pirine moke
- 250 g sladke smetane
- 200 g mleka
- 150 g masla
- 50 g sladkorja
- 3 žlice ruma
- 3 rumenjaki
- 2 žlički soli
za nadev
- 600 g mletih orehov
- 150 g mleka
- 120 g sladkorja
- 3 žlice kisle smetane
- 3 beljaki (nestepeni)
- 1 jajce
- 1 limona (sok in lupina)
Postopek
1Kvas raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter dodamo preostale sestavine brez maščobe. Zamesimo testo, najprej mešamo z mešalnikom počasi in postopoma dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo 10 minut na najvišji hitrosti, da testo postane gladko. Testo pokrijemo in pustimo da vzhaja 1 uro.
2Med vzhajanjem pripravimo nadev. Orehe poparimo z vrelim mlekom in dobro premešamo. V nekoliko ohlajen nadev primešamo ostale sestavine.
3Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo počivati 10 minut. Testo razvaljamo na pravokotnik, premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Zavitek položimo v namaščen pekač za potico, pokrijemo in še enkrat vzhajamo.
4Vzhajano potico premažemo z jajcem ali maslom, na več mestih prebodemo in postavimo v vročo pečico. Potico pečemo 45 minut na 200 stopinj, da se lepo obarva, po potrebi jo pokrijemo s folijo. Pečeno pustimo nekaj minut v modelu, jo obrnemo in stresemo iz modela ter do konca ohladimo.