Nutelina torta

Znam svetuje

Je kaj boljลกega kot Nutelina torta? Skoraj, da ne. Res je sladka, vendar ne pretirano. Privoลกฤimo si jo vsaj obฤasno.

Nutelina torta in njen okus

Nutelina torta zdruลพuje bogat biskvit s slastnim nadevom, kar ustvari okusno sladico. Biskvit je sladek in mehak, nutela pa prispeva k bogastvu in intenzivnosti okusa, saj vsebuje leลกnike in kakav. Zaradi sladke smetane je nadev kremast, sladkost torte pa uravnoteลพena.

Prehranska vrednost recepta

Spodaj je pribliลพna ocena prehranske vrednosti na 100 gramov torte:

  • Energijska vrednost: Pribliลพno 300-350 kcal
  • Beljakovine: Pribliลพno 5-8 g
  • Maลกฤobe: Pribliลพno 20-25 g
    • Nasiฤene maลกฤobe: Pribliลพno 8-12 g
  • Ogljikovi hidrati: Pribliลพno 25-30 g
    • Sladkorji: Pribliลพno 15-20 g
  • Vlaknine: Pribliลพno 1-2 g
  • Sol: Pribliลพno 50-100 mg

Nutelina torta je sladka poslastica z zmerno vsebnostjo beljakovin in vlaknin ter veฤjo vsebnostjo maลกฤob in ogljikovih hidratov. Vsebnost sladkorja je relativno visoka zaradi dodatka nutele in sladkorja v biskvitu.

Sestavine za nutelino torto

Biskvit

  • 6 jajc
  • 12 dag sladkorja
  • 18 dag moke
  • 1 pecilni praลกek
  • 1 vaniljev sladkor
  • 5 ลพlic nutele
  • 2 dcl vode
  • 5 ลพlic sladkorja

Nadev

  • 0,5 l sladke smetane
  • 5 ลพlic nutele

Postopek

1Jajca loฤimo. Rumenjake in polovico sladkorja penasto vmeลกamo. Beljake z drugo polovico sladkorja stolฤemo v trd sneg. V rumenjake vmeลกamo nutelo, dodamo tretjino snega, neลพno premeลกamo. Nato poฤasi dodajamo moko, ki smo jo presejali in ji dodali pecilni praลกek. Na koncu dodamo preostali sneg in narahlo premeลกamo vse skupaj.

2Peฤemo pri predogreti peฤici na 180ยฐC pribliลพno pol ure. Ko je torta peฤena in ohlajena, jo razreลพemo na 3 plasti.

3Stolฤemo sladko smetano in ji dodamo pet ลพlic nutele. Ne priporoฤamo veฤje koliฤine nutele, ker se sicer zgornja plast torte ne bo strdila.

4V lonฤku zavremo vodo, ki smo ji dodali sladkor (ฤe je ne bodo jedli otroci, lahko tudi ลพlico ali dve ruma), nato jo ohladimo in z njo navlaลพimo vsako plast torte posebej.

5Vsako plast torte namaลพemo s tretjino kreme. Ko se krema strdi (po vsaj 5 urah v hladilniku), torto okrasimo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite