ฤe niste vedeli, beljaki so sestavljeni iz 90% vode in 10% ostalih snovi, med katerimi prevladujejo beljakovine, nekaj pa je tudi mineralov in vitaminov. Narediti sneg iz beljakov pomeni, da vanj vnesemo zraฤne mehurฤke in tako ustvarimo dokaj ฤvrsto penasto strukturo, ki se med termiฤno obdelavo strdi.
Sneg iz beljakov je pogosta sestavina pri pripravi tako sladkih kot slanih jedi. Poskrbi za rahel biskvit, je obvezna sestavina suflejev, rahlih omlet in podobnega.
Ko nam pri peki sladic, ki zahtevajo samo rumenjake, v lonฤku ostanejo beljaki, iz njih lahko speฤemo piลกkote, ki so seveda iz beljakov. ล panski vetrci, razpokanฤki, amareti โฆ Glede na to, kako bomo beljak uporabili, tako ga tudi stepemo. Za biskvite in omlete beljak ne sme biti pretrd, nasprotno pa bomo zelo trd beljak potrebovali pri pripravi vetrcev.
Hladni ali topli beljaki
Nekateri prisegajo na to, da morajo biti beljaki in posoda, v kateri jih boste stepali, hladni, vendar to dejansko podaljลกa ฤas stepanja. Res pa je, da pri hladnih jajcih laลพje loฤiti rumenjak od beljaka. Nasvet bi torej bil: razbijemo hladno jajce, pazljivo loฤimo beljak od rumenjaka, nakar beljak pustimo na sobni temperaturi ลกe pribliลพno pol ure ter ga ลกele potem naprej obdelujmo.
In ลกe zanimivost: za sneg so najprimernejลกa jajca, stara vsaj tri dni.
Dodajmo kanฤek kisline
Najboljลกi dodatek pri stepanju beljakov je vinski kamen – uporabimo ga ลกฤepec, ko potrebujemo zelo trd sneg. Prav tako lahko beljaku dodajamo nekaj kapljic limoninega soka ali kisa, kar ga naredi ลกe bolj ฤvrstega. Naลกa odloฤitev je odvisna tudo od tega, za kakลกno jed ga bomo uporabili. Za pripravo limonine torte je lahko limoninega soka malo veฤ, sicer pa damo 2 do 3 kapljice na en beljak.
Izogibamo se stiku z maลกฤobo
Kadar beljake loฤujete od rumenjakov, pazite, da v beljakih ne ostane niti kapljica rumenjaka, saj ta zmanjลกa volumen snega za kar polovico. ฤe morate loฤiti veฤ beljakov, delajte to postopoma, vsako jajce razbijte najprej v skodelico in ga ลกele zatem dodajte skupni masi ali testu.
ฤistoฤa posode
Beljake stepamo v kovinski ali stekleni posodi. Plastiฤne sklede so manj primerne. Teลพava je v tem, da je plastika kemiฤno podobna maลกฤobam in jo je zato teลพko razmastiti. ฤe niste previdni, se bo obdrลพal mikroskopski film maลกฤobe, tudi ฤe je videti popolnoma ฤista. Prav tako mora biti ฤista metlica, s katero stepamo beljake.
Najboljลกe orodje je elektriฤni meลกalnik
Seveda lahko beljake stepamo tudi z roฤno metlico, kar pomeni pribliลพno 20 minut dela za zapestja. Ob nakupu elektriฤnega meลกalnika ne pozabite, da je pomembno, da imate veฤ hitrosti, in da so najboljลกe metlice tiste z najลกtevilฤnejลกimi in najtanjลกimi nitmi.
Pri elektriฤnem meลกalniku je najbolje, da zaฤnemo s srednjo hitrostjo, dokler se beljaki ne zaฤnejo peniti, nato preklopimo na viลกjo hitrost.
Pomembno je, da prenehamo s stepanjem takoj, ko so beljaki dovolj trdi. ฤe jih stepamo predolgo se sneg lahko sesede. Na res trdem snegu se, denimo, ureznina z noลพem pozna nekaj minut.
Narejeni sneg uporabimo takoj, zato ga naredimo tik pred uporabo.
Nasvet, ki vam bo zagotovil bolj kompakten in gostejลกi sneg z nekoliko manjลกo prostornino, a veliko bolj ฤvrst, je takลกen: ลกฤepec sladkorja ali koruznega ลกkroba raztopimo v zelo malo vode (za eno ฤajno ลพliฤko) in dodamo beljakom takoj, ko zaฤnemo stepati.
ฤe moramo snegu dodati sladkor, je boljลกi sladkor v prahu. Sneg stepemo do polovice, nato postopoma dodajamo sladkor in stepamo tako dolgo, da masa postane trda in bleลกฤeฤa.
Sneg primeลกamo testu z metlico, mase pa ne smemo preveฤ meลกati, ker bi s tem uniฤili drobne zraฤne mehurฤke, za katere smo si tako prizadevali.



