Nasveti za popoln sneg iz beljakov

Znam svetuje

ฤŒe niste vedeli, beljaki so sestavljeni iz 90% vode in 10% ostalih snovi, med katerimi prevladujejo beljakovine, nekaj pa je tudi mineralov in vitaminov. Narediti sneg iz beljakov pomeni, da vanj vnesemo zraฤne mehurฤke in tako ustvarimo dokaj ฤvrsto penasto strukturo, ki se med termiฤno obdelavo strdi.

Sneg iz beljakov je pogosta sestavina pri pripravi tako sladkih kot slanih jedi. Poskrbi za rahel biskvit, je obvezna sestavina suflejev, rahlih omlet in podobnega.

Ko nam pri peki sladic, ki zahtevajo samo rumenjake, v lonฤku ostanejo beljaki, iz njih lahko speฤemo piลกkote, ki so seveda iz beljakov. ล panski vetrci, razpokanฤki, amareti โ€ฆ Glede na to, kako bomo beljak uporabili, tako ga tudi stepemo. Za biskvite in omlete beljak ne sme biti pretrd, nasprotno pa bomo zelo trd beljak potrebovali pri pripravi vetrcev.  

Hladni ali topli beljaki

Nekateri prisegajo na to, da morajo biti beljaki in posoda, v kateri jih boste stepali, hladni, vendar to dejansko podaljลกa ฤas stepanja. Res pa je, da pri hladnih jajcih laลพje loฤiti rumenjak od beljaka. Nasvet bi torej bil: razbijemo hladno jajce, pazljivo loฤimo beljak od rumenjaka, nakar beljak pustimo na sobni temperaturi ลกe pribliลพno pol ure ter ga ลกele potem naprej obdelujmo.

In ลกe zanimivost: za sneg so najprimernejลกa jajca, stara vsaj tri dni.

Dodajmo kanฤek kisline

Najboljลกi dodatek pri stepanju beljakov je vinski kamen – uporabimo ga ลกฤepec, ko potrebujemo zelo trd sneg. Prav tako lahko beljaku dodajamo nekaj kapljic limoninega soka ali kisa, kar ga naredi ลกe bolj ฤvrstega. Naลกa odloฤitev je odvisna tudo od tega, za kakลกno jed ga bomo uporabili. Za pripravo limonine torte je lahko limoninega soka malo veฤ, sicer pa damo 2 do 3 kapljice na en beljak.

Izogibamo se stiku z maลกฤobo

Kadar beljake loฤujete od rumenjakov, pazite, da v beljakih ne ostane niti kapljica rumenjaka, saj ta zmanjลกa volumen snega za kar polovico. ฤŒe morate loฤiti veฤ beljakov, delajte to postopoma, vsako jajce razbijte najprej v skodelico in ga ลกele zatem dodajte skupni masi ali testu.

ฤŒistoฤa posode

Beljake stepamo v kovinski ali stekleni posodi. Plastiฤne sklede so manj primerne. Teลพava je v tem, da je plastika kemiฤno podobna maลกฤobam in jo je zato teลพko razmastiti. ฤŒe niste previdni, se bo obdrลพal mikroskopski film maลกฤobe, tudi ฤe je videti popolnoma ฤista. Prav tako mora biti ฤista metlica, s katero stepamo beljake.

Najboljลกe orodje je elektriฤni meลกalnik

Seveda lahko beljake stepamo tudi z roฤno metlico, kar pomeni pribliลพno 20 minut dela za zapestja. Ob nakupu elektriฤnega meลกalnika ne pozabite, da je pomembno, da imate veฤ hitrosti, in da so najboljลกe metlice tiste z najลกtevilฤnejลกimi in najtanjลกimi nitmi.
Pri elektriฤnem meลกalniku je najbolje, da zaฤnemo s srednjo hitrostjo, dokler se beljaki ne zaฤnejo peniti, nato preklopimo na viลกjo hitrost.

Pomembno je, da prenehamo s stepanjem takoj, ko so beljaki dovolj trdi. ฤŒe jih stepamo predolgo se sneg lahko sesede. Na res trdem snegu se, denimo, ureznina z noลพem pozna nekaj minut.

Narejeni sneg uporabimo takoj, zato ga naredimo tik pred uporabo.

Nasvet, ki vam bo zagotovil bolj kompakten in gostejลกi sneg z nekoliko manjลกo prostornino, a veliko bolj ฤvrst, je takลกen: ลกฤepec sladkorja ali koruznega ลกkroba raztopimo v zelo malo vode (za eno ฤajno ลพliฤko) in dodamo beljakom takoj, ko zaฤnemo stepati.

ฤŒe moramo snegu dodati sladkor, je boljลกi sladkor v prahu. Sneg stepemo do polovice, nato postopoma dodajamo sladkor in stepamo tako dolgo, da masa postane trda in bleลกฤeฤa.

Sneg primeลกamo testu z metlico, mase pa ne smemo preveฤ meลกati, ker bi s tem uniฤili drobne zraฤne mehurฤke, za katere smo si tako prizadevali.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite