Lava cake ali vulkanska torta je torta, ki izbruhne čokolado. Naredili jo bomo v modelčkih za sufle (souffle) ter pekli natanko 11 minut, da se strdi samo zunanjost, čokolada v notranjosti pa ostane mehka. Ko se bo žlica potopila v sredico, moramo zagledati čokoladno lavo, ki se spušča čez biskvitno testo.
Sestavine za lava cake
- 170 g masla
- 200 g sladkorja
- 4 jajca
- 1 vanilin sladkor
- 80 g moke
- 150 g temne čokolade
Postopek
1Maslo stepemo s sladkorjem in vanilin sladkorjem.
2Dodamo jajca in stepamo. V stepeno maso dodamo moko in stopljeno čokolado. Stepemo v homogeno gladko testo.
3Modelčke za sufle namastimo z maslom in pomokamo. Vipšek moke iztresemo. Z žlico prenesemo testo v modelčke.
4Pečico segrejemo na 200 stopinj in v segreti pečici pečemo kolačke. Pečemo jih natančno 11 minut. Kolačke s pomočjo noža odstranimo iz modela in postrežemo še tople.