Jagodni puding z bezgom je prava poletna poslastica. S sveลพimi jagodami in neลพno noto bezgovega sirupa je ta sladica polna naravne sladkosti in sveลพine. Jagode se kuhajo v sladkornem sirupu, da sprostijo svoje sokove in ustvarijo bogato jagodno omako, ki je nato zmeลกana s kremnim mlekom, da ustvari gosto in svilnato teksturo.
Strjevanje tega pudinga je pravi ฤarobni trenutek, ko se vsaka ลพlica raztopi v ustih. Postrezite ga ohlajenega in okrasite s sveลพimi jagodami za ฤudovito, preprosto, okusno in osveลพujoฤo sladico.
Sestavine za jagodni puding z bezgom
- 500 g jagod
- 1 skodelica vode
- 1/2 skodelice sladkorja
- 2 ลพlici bezgovega sirupa
- 2 ลพlici koruznega ลกkroba (ali vaniljevega pudinga v prahu)
- 1 skodelica mleka
- 1/2 ฤajne ลพliฤke vaniljevega ekstrakta
- sveลพe jagode in metine liste za okras
Postopek
1Jagode operemo, jim odstranimo peclje in jih nareลพemo na manjลกe koลกฤke.
2V loncu zmeลกamo jagode, vodo, sladkor in bezgov sirup. Postavimo ga na ลกtedilnik in na srednjem ognju kuhamo, dokler zmes ne zavre, kar traja pribliลพno 5-7 minut. Jagode se morajo zmehฤati in sprostiti svoj sok.
3V manjลกi posodi zmeลกamo koruzni ลกkrob (ali puding v prahu) z mlekom, da dobimo gladko pasto brez grudic. Vlijemo jo v lonec z jagodami in na srednjem ognju nenehno meลกamo, dokler se puding ne zgosti. To traja pribliลพno 5 minut.
4Ko je puding zgoลกฤen, ga odstavimo z ognja in mu dodamo ekstrakt vanilje. Dobro premeลกamo, da se aroma enakomerno porazdeli.
5Puding prelijemo v posodice ali modelฤke za puding. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato pa ga postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri, da se popolnoma strdi.
6Ko je puding strjen, ga okrasimo s sveลพimi jagodami in metinimi listi ter postreลพemo.