Jabolčna pita s skuto sicer enostavna za pripravo, je pa izbira pravih jabolk ključna. Priporočamo, da uporabite sorte, kot so zlati delišes ali granny smith, ki s svojo sladkostjo in kislostjo dodajo popolno ravnovesje nadevu. Jabolka ne le zagotavljajo osvežujoč okus, ampak tudi prispevajo k lepemu izgledu pite, Ne pozabite jih narezati na tanke rezine in jih nežno začiniti s cimetom, muškatnim oreščkom ter svežim sokom limone za dodatno svežino.
Jabolka, takoj ko olupimo in narežemo, prelijemo z limoninim sokom, da ne potemnijo. Izgled bo tako lepši.
Sestavine za jabolčno pito s skuto
Testo
- 250 g moke
- 125 g hladnega masla, narezanega na kocke
- 50 g sladkorja
- 1 jajce
- 1/2 žličke soli
Skutni nadev
- 250 g skute
- 2 jajci
- 50 g sladkorja
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- ščepec soli
Jabolčni nadev
- 4 večja jabolka (npr. zlati delišes ali granny smith), olupljena in narezana na tanke rezine
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlička cimeta
- ščepec muškatnega oreščka
- sok pol limone
Postopek
1V skledo presejemo moko, jo zmešamo s sladkorjem in soljo in ji dodamo na kocke narezano hladno maslo. Vse sestavine s prsti drobimo toliko časa, da dobimo enakomerne drobtine. Pomagamo si lahko z nožem ali vilicami.
2Dodamo jajce in hitro zamesimo testo. Oblikujemo ga v hlebček, ovijemo v prozorno folijo in postavimo pa pol ure v hladilnik
3Medtem pripravimo skutni nadev. V skledi zmešamo skuto, jajci, sladkor, vaniljev ekstrakt in ščepec soli. Dobro premešamo, da dobimo enotno maso.
4Pripravimo tudi jabolčni nadev. V skledi zmešamo rezine jabolk, ki smo jih prelili s sokom polovice limone, sladkor, cimet in muškatni orešček. Dobro premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo.
5Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
6Na pomokani površini razvaljamo ohlajeno testo. Biti ga mora dovolj za dno in obod okroglega pekača. Sestavin je dovolj za pekač premera 23 cm. Dno nekajkrat prebodemo vilicami.
7Razporedimo skutni nadev po testu, nato pa nanj enakomerno razporedimo pripravljene jabolčne rezine.
8Pečemo v ogreti pečici približno 35-40 minut ali dokler testo ni lepo zlato rjave barve.
9Pečeno pito ohladimo v pekaču, preden jo postrežemo jo lahko okrasimo s svežimi lističi mete ali melise.