Istre fritule so sladica italijanskega izvora, ki se je udomačila v Istri. Največkrat jih pripravljamo v pustnem ali božičnem času, poznamo pa jih tudi pod imenom fritole ali miške.
Sestavine za istrske fritule
- 500 g moke
- 20 g kvasa
- 2 rumenjaka
- 80 g rozin
- 50 g kristalnega sladkorja
- 25 g sladkorja v prahu
- 20 g masla
- 2 dl mleka
- 0,5 dl ruma
- naribana lupina limone
- sol
- olje za cvrtje
- sladkor v prahu za posip
Postopek
1V posodo (po možnosti z okroglim dnom) damo moko, sol, rumenjake, sladkor, rozine, stopljeno maslo, polovico ruma in naribano lupino limone.
2V posebno posodo damo 1 dl mleka, kjer raztopimo malo sladkorja in kvas. Pustimo nekje na toplem, da se kvas aktivira. Nato ga dodamo v testo in dolijemo toliko mleka, da je testo mehko in se zliva iz žlice.
3Testo dobro premešamo z mešalnikom in ga pustimo pol ure. v večjo ponev nalijemo dovolj olja, da bodo fritole plavale v njem. Olje ne sme biti prevroče, da se nam ne zažgejo, pa tudi prehladno ne, da testo ne vpije preveč olja. Preverimo ga tako, da na dno potopimo leseno kuhalnico, in ko se okoli je začnejo delati mehurčki, je temperatura prava, če imate termometer, je to 175 °C.
4Z žlico, ki jo pomočimo v vroče olje zajemamo testo in ga damo peči v olje za cvrtje. Naenkrat cvremo toliko fritul, da se ne dotikajo med seboj. Obračamo jih, dokler ne dobijo lepe rumene barve, približno dve minuti.
5Ko so fritule narejene, jih odlagamo na papirnate brisačke, ki vpijejo odvečno olje.
6Preden jih postrežemo, jih posujemo s sladkorjem v prahu in z malo trape.