Zdravju koristne, najboljše sicer sveže, ob jogurtu, skuti, sladoledu, danes pa na meniju flambirane z vaniljevim sladoledom – v samo 10-ih minutah. Kontrast mrzlega in sladko kislega okusa bo zagotovo dovolj, da bomo nekomu sredi zime ogreli srce.
Sestavine za flambirane višnje s sladoledom
- 2 skodelici višenj
- 1/2 skodelice pomarančnega soka
- sok ene limone
- 4 žlice sladkorja
- 3 žlice masla*
- 2 dl smetane za stepanje*
- 3 žlice višnjevega likerja
- 3 žlice pomarančnega likerja Grand Marnier
Priprava
SOčistimo višnje in jih razkoščičimo.
2V široki in dovolj visoki ponvi segrejemo sladkor, da se stopi in karamelizira. Nežno mu primešamo maslo in mešamo toliko časa, da se zmes poveže.
3Trdo stepemo smetano in ji po želji pridamo žlico ali dve sladkorja.
4V karameliziran sladkor z maslom dodamo očiščene višnje in pomarančni sok ter segrevamo.
5 Pripravimo desertne krožnike, na katere serviramo vaniljev sladoled in stepeno smetano.
5 V ponev počasi in previdno k masi vlijemo višnjev in pomarančni liker. S prižgano daljšo vžigalico ali vžigalnikom na daljšem ročaju, ob robu, prižgemo alkoholne hlape v ponvi. Pazimo, da smo dovolj odmaknjeni, saj je ogenj lahko zelo močan in plameni visoki (pazimo tudi na viseče omarice, nape, ipd.)
6 V plamen objete višnje hitro pridamo k smetani in sladoledu ter postrežemo.
Nasvet
V kolikor nimate svežih višenj, jih lahko nadomestite z vloženimi ali z višnjami z kompota. Smetano lahko pokapate z višnjevim džemom ali potresete s čokoladnimi mrvicami.
[…] Flambirane višnje s sladoledom […]