Za ta kolač uporabimo sveže fige, ki so nam poleti na dosegu roke. Ta sadež pa lahko tudi zamrznemo in si ga tako privoščimo čez vse leto.
Sestavine
- 5 večjih ali 6 manjših fig
- 2 jajci
- 120 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 125 g masla
- 200 g čvrstega jogurta
- limonina lupinica
- 250 g gladke moke
- 1/2 pecilnega praška
- ščepec soli
- 1/2 kavne žličke sode bikarbone
- za vrh noža cimeta v prahu
Postopek
1Maslo segrejte na sobno temperaturo. Ko je mehko, vzemite v roke mešalnik in mu med mešanjem dodajajte sladkor in vaniljev sladkor, obe jajci in limonino lupinico. Na koncu dodajte jogurt.
2Moko skupaj s pecilnim praškom, soljo in sodo bikarbono presejte skozi sito. Zatem vse primešajmo mokri zmesi.
3Vzamite pekač, mi smo pekli v podolgovatem, dober bo tudi tortni. Zmes poravnajte, pečico segrejte na 170 stopinj Celzija.
4Fige razrežite na četrtine. Zložite jih po vrhu biskvita ter jih nežno potisnite vanj. V tem trenutku se lahko odločite in poskusite naslednji dodatek: biskvit posipajte s kristalnim sladkorjem. Ob koncu pečenja vam bo dal hrustljavo skorjico.
5Pečite 45-50 minut na 160/170 °C.