Drobnjakova potica

Znam svetuje

Odliฤna potica, ki ne sme manjkati na mizi med prazniki.

Sestavine

Kvaลกeno testo

  • 1 kg bele moke
  • 3 rumenjaki
  • 10 dag sladkorja
  • 10 dag masla
  • 5 dcl mleka
  • 4 dkg kvasa
  • 18 g soli

Nadev

  • 1,5 dcl kruลกnih drobtin
  • 2 – 3 dcl sladke smetane
  • 30 dkg skute
  • sladkor po okusu
  • 3 beljake (ostanejo od testa)
  • 15 dkg masla
  • vsaj 2 pesti narezanega drobnjaka

Priprava

1Kvaลกeno testo pripravimo tako, da v lonฤek zlijemo pol deci toplega mleka, vanj nadrobimo kvas in posujemo z ลพliฤko sladkorja. Poฤakamo, da vzhaja. Preostalo mleko, maslo, sladkor in sol segrejemo, da se vse sestavine lepo stopijo. Moko stresemo v posodo (po potrebi jo presejemo). V sredino naredimo jamico in vanjo zlijemo mleko z raztopljenimi sestavinami, dvignjen kvas in dodamo rumenjake. S kuhalnico ugnetemo testo. Moko dodajamo oz. pobiramo s kuhalnico iz roba posode poฤasi, da ne nastanejo grudice. Hlebฤek ugnetenega testa posujemo z moko, pokrijemo s toplo krpo ali pokrovom, ฤe imamo takลกno posodo za vhajano testo, in poฤakamo, da se dvigne do dvakratne koliฤine.

2Dvignjeno testo stresemo na ฤist in pomokan delovni pult. Brez gnetenja ga razvaljamo. Medtem ko se testo dviguje, pripravimo nadev.

3V stopljeno maslo zmeลกamo drobtine, dodamo ลกe sladko smetano. Zmeลกamo drobnjak, sladkor in skuto. Stepemo beljake in jim dodamo 2 ลพlici sladkorja. Vse skupaj zmeลกamo in po okusu sladkamo.

4Testo razvaljamo pribliลพno 1 do 1,5 cm debelo. Premaลพemo ga z nadevom ฤisto do roba. Potico zaฤnemo zvijati na spodnjem daljลกem robu. Med zvijanjem testo vedno rahlo vleฤemo proti sebi in navzgor. Ko pa zvijamo naprej, poskusimo nadev spravljati v notranjost.

5Potico smo spekli v pravokotnem pekaฤu. ฤŒe bi se odloฤili za ozke pekaฤe, kaฤo razdelite z noลพem na tretjine. Te kaฤe nato poloลพimo v pekaฤe, obloลพene s peki papirjem. Pustimo, da se potica dviguje ลกe pribliลพno 20 minut (lahko tudi veฤ).

6Nato jih damo v 200 ยฐC ogreto peฤico. ฤŒez 15 minut temperaturo zmanjลกamo na 180 ยฐC. Peฤemo, da potica lepo porumeni, po potrebi pokrijemo z alu folijo, da je zagotovo peฤena spodaj in zgoraj ne zaลพgana.

7ล e toplo nareลพemo in postreลพemo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite