Odliฤna potica, ki ne sme manjkati na mizi med prazniki.
Sestavine
Kvaลกeno testo
- 1 kg bele moke
- 3 rumenjaki
- 10 dag sladkorja
- 10 dag masla
- 5 dcl mleka
- 4 dkg kvasa
- 18 g soli
Nadev
- 1,5 dcl kruลกnih drobtin
- 2 – 3 dcl sladke smetane
- 30 dkg skute
- sladkor po okusu
- 3 beljake (ostanejo od testa)
- 15 dkg masla
- vsaj 2 pesti narezanega drobnjaka
Priprava
1Kvaลกeno testo pripravimo tako, da v lonฤek zlijemo pol deci toplega mleka, vanj nadrobimo kvas in posujemo z ลพliฤko sladkorja. Poฤakamo, da vzhaja. Preostalo mleko, maslo, sladkor in sol segrejemo, da se vse sestavine lepo stopijo. Moko stresemo v posodo (po potrebi jo presejemo). V sredino naredimo jamico in vanjo zlijemo mleko z raztopljenimi sestavinami, dvignjen kvas in dodamo rumenjake. S kuhalnico ugnetemo testo. Moko dodajamo oz. pobiramo s kuhalnico iz roba posode poฤasi, da ne nastanejo grudice. Hlebฤek ugnetenega testa posujemo z moko, pokrijemo s toplo krpo ali pokrovom, ฤe imamo takลกno posodo za vhajano testo, in poฤakamo, da se dvigne do dvakratne koliฤine.
2Dvignjeno testo stresemo na ฤist in pomokan delovni pult. Brez gnetenja ga razvaljamo. Medtem ko se testo dviguje, pripravimo nadev.
3V stopljeno maslo zmeลกamo drobtine, dodamo ลกe sladko smetano. Zmeลกamo drobnjak, sladkor in skuto. Stepemo beljake in jim dodamo 2 ลพlici sladkorja. Vse skupaj zmeลกamo in po okusu sladkamo.
4Testo razvaljamo pribliลพno 1 do 1,5 cm debelo. Premaลพemo ga z nadevom ฤisto do roba. Potico zaฤnemo zvijati na spodnjem daljลกem robu. Med zvijanjem testo vedno rahlo vleฤemo proti sebi in navzgor. Ko pa zvijamo naprej, poskusimo nadev spravljati v notranjost.
5Potico smo spekli v pravokotnem pekaฤu. ฤe bi se odloฤili za ozke pekaฤe, kaฤo razdelite z noลพem na tretjine. Te kaฤe nato poloลพimo v pekaฤe, obloลพene s peki papirjem. Pustimo, da se potica dviguje ลกe pribliลพno 20 minut (lahko tudi veฤ).
6Nato jih damo v 200 ยฐC ogreto peฤico. ฤez 15 minut temperaturo zmanjลกamo na 180 ยฐC. Peฤemo, da potica lepo porumeni, po potrebi pokrijemo z alu folijo, da je zagotovo peฤena spodaj in zgoraj ne zaลพgana.
7ล e toplo nareลพemo in postreลพemo.