Donavski valovi z viลกnjami in pudingom so izredno popularna sladica, saj niso samo okusni, temveฤ tudi krasnega videza.
Ta odliฤen biskvit se odliฤno ujema z vloลพenimi viลกnjami, po moลพnosti sorte maraska, saj so lepe in debele ter polne mesa in sladkega soka. Njegova posebnost pa je, da je sestavljeno iz svetlega in temnega testa, kar mu daje obliko valov, valov reke Donave.
Sestavine za Donavske valove
- 1 kozarec viลกenj
- 1 zavitek vaniljevega pudinga
- 500 ml mleka
- 250 g sladkorja
- 500 g masla
- 6 jajc
- 350 g moke
- 1 pecilni praลกek
- 2 ลพlici kakava
- 1 lupina in sok limone
- 200 g kuverture iz mleฤne ฤokolade
- 25 g kokosovega masla
- maลกฤoba za pekaฤ
Postopek
1Viลกnje odcedimo in preverimo, da res nimajo koลกฤic. Praลกek za puding zmeลกamo s 6 ลพlicami mleka in 75 g sladkorja. Preostalo mleko zavremo, umaknemo z ognja in primeลกamo puding. Segrejemo in kuhamo 1 minuto. Puding pokrijemo s folijo, da se ne naredi koลพica in poฤakamo, da se ohladi.
2Penasto umeลกamo 250 g masla in 175 g sladkorja. Postopoma primeลกamo jajca. Zmeลกamo moko s pecilnim praลกkom, meลกanico presejemo in jo po ลพlicah primeลกamo testu. Polovico testa zmeลกamo s kakavom.
3Pekaฤ dobro namastimo. Vanj damo svetlo testo in ga gladko poravnamo. ฤez svetlega damo ลกe temnega in po njem potrosimo viลกnje. Vse skupaj peฤemo okoli 30 minut v ogreti peฤici na temperaturi 175 stopinj. Peฤeno ohladimo na reลกetki.
4Kremasto umeลกamo 250 g masla sobne temperature, limonin sok in lupinico. Postopoma primeลกamo ohlajen puding. Z masleno kremo premaลพemo pecivo in ga za vsaj 2 uri postavimo na hladno.
5Za preliv sesekljamo kuverturo in jo stopimo s kokosovim maslom. Prelijemo pecivo in gladko poravnamo. Z glavnikom za pecivo ฤez celotno povrลกino zariลกemo valovite ฤrte. Ko se ฤokolada zaฤne strjevati, pecivo nareลพemo na rezine.