Donavski valovi

Znam svetuje

Donavski valovi z viลกnjami in pudingom so izredno popularna sladica, saj niso samo okusni, temveฤ tudi krasnega videza.

Ta odliฤen biskvit se odliฤno ujema z vloลพenimi viลกnjami, po moลพnosti sorte maraska, saj so lepe in debele ter polne mesa in sladkega soka. Njegova posebnost pa je, da je sestavljeno iz svetlega in temnega testa, kar mu daje obliko valov, valov reke Donave.

Sestavine za Donavske valove

  • 1 kozarec viลกenj
  • 1 zavitek vaniljevega pudinga
  • 500 ml mleka
  • 250 g sladkorja
  • 500 g masla
  • 6 jajc
  • 350 g moke
  • 1 pecilni praลกek
  • 2 ลพlici kakava
  • 1 lupina in sok limone
  • 200 g kuverture iz mleฤne ฤokolade
  • 25 g kokosovega masla
  • maลกฤoba za pekaฤ

Postopek

1Viลกnje odcedimo in preverimo, da res nimajo koลกฤic. Praลกek za puding zmeลกamo s 6 ลพlicami mleka in 75 g sladkorja. Preostalo mleko zavremo, umaknemo z ognja in primeลกamo puding. Segrejemo in kuhamo 1 minuto. Puding pokrijemo s folijo, da se ne naredi koลพica in poฤakamo, da se ohladi.

2Penasto umeลกamo 250 g masla in 175 g sladkorja. Postopoma primeลกamo jajca. Zmeลกamo moko s pecilnim praลกkom, meลกanico presejemo in jo po ลพlicah primeลกamo testu. Polovico testa zmeลกamo s kakavom.

3Pekaฤ dobro namastimo. Vanj damo svetlo testo in ga gladko poravnamo. ฤŒez svetlega damo ลกe temnega in po njem potrosimo viลกnje. Vse skupaj peฤemo okoli 30 minut v ogreti peฤici na temperaturi 175 stopinj. Peฤeno ohladimo na reลกetki.

4Kremasto umeลกamo 250 g masla sobne temperature, limonin sok in lupinico. Postopoma primeลกamo ohlajen puding. Z masleno kremo premaลพemo pecivo in ga za vsaj 2 uri postavimo na hladno.

5Za preliv sesekljamo kuverturo in jo stopimo s kokosovim maslom. Prelijemo pecivo in gladko poravnamo. Z glavnikom za pecivo ฤez celotno povrลกino zariลกemo valovite ฤrte. Ko se ฤokolada zaฤne strjevati, pecivo nareลพemo na rezine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite