Domači flancati kot iz babičine kuhinje – mehki, dišeči in zlato hrustljavi

Znam svetuje

Domači flancati kot iz babičine kuhinje – mehki, dišeči in zlato hrustljavi so ena najbolj priljubljenih pustnih sladic, ki napolnijo dom z vonjem po sveže ocvrtem testu in sladkorju v prahu. Njihova popolna kombinacija mehke notranjosti in hrustljave skorjice nas popelje nazaj v otroštvo, ko smo neučakano čakali, da jih babica potrese s sladkorjem. To je tisti preprost, a neprecenljiv okus domače kuhinje, ki nikoli ne razočara.

Sestavine za domače flancate (za 4–6 oseb)

  • 500 g gladke moke
  • 250 ml mlačnega mleka
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 vrečka suhega kvasa (ali 20 g svežega)
  • 2 jajci
  • 2 žlici olja
  • 1 čajna žlička ruma ali domačega žganja (za hrustljavost, po želji)
  • olje za cvrtje
  • sladkor v prahu ali kristalni sladkor za posip

Postopek

1V večji skledi zmešajte mlačno mleko, sladkor in kvas ter pustite 5–10 minut, da se kvas aktivira (če uporabljate svežega). Nato dodajte jajci, olje, sol in rum. Postopoma vmešajte moko in gnetite, dokler ne dobite mehko in gladko testo – približno 5 do 10 minut. Pokrijte ga s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati na toplem 1 do 2 uri, da se volumen podvoji.

2Ko je testo vzhajano, ga razvaljajte na rahlo pomokani površini na debelino približno 5 mm. Z nožem ali valovitim rezalnikom razrežite na pravokotnike ali rombe. Na sredini vsakega kosa naredite zarez in skozi njo nežno prepletite en konec testa za klasičen videz flancatov.

3V globlji posodi segrejte olje na srednje visoko temperaturo (okoli 175 °C). Ko se olje dovolj segreje, previdno spustite flancate vanj in jih ocvrite do zlato-rjave barve, približno 1–2 minuti na vsaki strani.

4Ko so flancati pečeni, jih odložite na papirnate brisačke, da vpijejo odvečno maščobo. Še tople posujte s kristalnim sladkorjem ali pa jih nežno obložite s sladkorjem v prahu.

Nasveti za popolne flancate

• Uporabite rum ali domače žganje – flancati bodo tako vpili manj olja in ostali bolj hrustljavi.
• Temperatura olja naj bo okoli 175 °C, da bodo lepo zapečeni in ne mastni.
• Testo mora biti dobro vzhajano – tako bodo flancati mehki, rahli in z zračnimi mehurčki.
• Po želji lahko v testo dodate malo limonine lupinice za svežino ali kapljico vaniljeve arome.
• Flancate postrezite še tople – takrat so najbolj okusni in dišeči.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Zakaj so moji flancati trdi?

Najpogosteje zato, ker je bilo testo preveč trdo ali ni dovolj vzhajalo. Dodajte malo več mleka ali pustite testo vzhajati dlje časa na toplem mestu.

Zakaj vpijejo preveč olja?

Če je olje premrzlo, flancati vpijejo maščobo. Preverite temperaturo – idealna je okoli 175 °C. Pomaga tudi dodatek ruma ali žganja, ki preprečuje vpijanje olja.

Ali lahko flancate pripravim vnaprej?

Lahko – testo lahko pripravite zvečer, ga pustite vzhajati v hladilniku in naslednji dan le razvaljate in ocvrete. Flancati so najboljši sveže ocvrti, a lahko jih naslednji dan na hitro pogrejete v pečici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite