Priprava tele torte zahteva nekaj časa in volje, je pa enostavna in rezultat je več kot okusen.
Sestavine
Palačinke
- 160 g bele moke
- 50 g grenkega kakava v prahu
- 3 jajca
- 400 ml polnomastnega mleka
- 70 ml hladne vode
- 30 g vaniljevega sladkorja
- ščepec soli
Nadev
- 500 g mascarpona
- 75 g sladkorja v prahu
- 300 ml smetane za stepanje
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
Preliv
- 100 g temne čokolade
- 1 dl sladke smetane
- 20 g masla
- 100 g olupljenih mandljev
Postopek
1Moko s kakavom v prahu, vaniljevim sladkorjem in ščepcem soli presejemo v veliko mešalno posodo. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijte jajca. Jajca stepemo v moko, pri čemer moko potegnemo s strani, da dobimo gosto pasto. Postopoma dodajamo mleko in vodo, da dobimo gladko, tanko testo. Testo pokrijemo in pustimo počivati pol ure. Iz testa spečemo 10 tankih palačink.
2Pripravimo namaz. V mešalnik damo mascarpone, polovico sladkorja v prahu in vaniljo, stepamo, da dobimo gladko maso. V drugi posodi čvrsto stepemo sladko smetano s preostalim sladkorjem. V mascarponejevo maso vmešamo stepeno smetano.
3Za preliv v kozico damo smetano in jo segrejemo do vretja. Čokolado narežemo na majhne koščke in jo, skupaj z maslom dodamo smetani. Mešamo toliko časa, da dobimo gladek preliv. Mandlje olupimo tako, da jih za slabo minutko potopimo v vrelo vodo, olupljene narežemo na lističe.
4Na krožnik položimo prvo palačinko, jo namažemo z nadevom in nanjo položimo naslednjo, ki jo spet namažemo in postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Vrhnjo palačinko pustimo brez namaza. Torto prelijemo s čokoladnim prelivom, poravnamo z lopatko. Po vrhu okrasimo z mandljevimi lističi.
5Torto pustimo kakšno urico v hladilniku, da se čokolada strdi.