Brownieji, ti soฤni in bogati koลกฤki ฤokoladnega raja, predstavljajo nepogreลกljiv del sveta sladic. Z njihovo mehko teksturo, bogatim okusom in hrustljavim vrhom so osvojili srca ljubiteljev sladkih poslastic po vsem svetu. Priprava brownijev je preprosta, a rezultat je ฤaroben in razkoลกen.
Brownieji so prviฤ zabeleลพeni v Zdruลพenih drลพavah Amerike v zaฤetku 20. stoletja. Njihov izvor ni povsem jasen, ena od razliฤic je, da gre za nesreฤo pri peki ฤokoladne torte.
Obstaja neskonฤno razliฤic receptov za brownieje. Nekateri vkljuฤujejo dodatke, kot so orehi, leลกniki, ฤokoladni koลกฤki ali celo sveลพe jagode, kar prinaลกa raznolikost v tej priljubljeni sladici.
Poleg klasiฤnih ฤokoladnih brownijev obstajajo tudi druge priljubljene razliฤice, kot so beli ฤokoladni brownieji, brownieji z malinami ali celo cheesecake brownieji. Vsak okus predstavlja svojo edinstveno doลพivetje.
Ena od lastnosti brownijev je hitra priprava. Z minimalnim ลกtevilom sestavin in enostavnimi koraki lahko hitro ustvarite okusno sladico za zadovoljitev svojih ฤokoladnih ลพelja.
Zdaj, ko ste vstopili v svet brownijev, vas vabim, da se preizkusite v ustvarjanju lastne razliฤice te ฤudovite sladice. Bodite kreativni in uลพivajte v vsakem soฤnem griลพljaju.
Sestavine za brownije
- 200 g jedilne ฤokolade – 70 % kakava
- 200 g masla
- 200 g rjavega sladkorja
- 4 jajca
- 100 g moke
- 50 g kakava v prahu
- 1 vaniljev sladkor
- 1 pecilni praลกek
- 1/2 ลพliฤke soli
Postopek
1V vodni kopeli raztopimo maslo in temno ฤokolado. To naredimo tako, da v veฤjo posodo nalijemo vodo in jo pristavimo na ลกtedilnik, vanjo poloลพimo manjลกo posodo, v katero damo koลกฤke masla in nadrobljeno ฤokolado.
2Meลกamo toliko ฤasa, da se oboje stopi, nato poฤakamo, da se zmes ohladi.
3Vmeลกamo sladkor, vaniljev sladkor in sol. Nato dodajamo jajce, vsakega posebej dobro vmeลกamo v ฤokoladno zmes.
4Moko presejemo skupaj s kakavom in pecilnim praลกkom. To meลกanico dodamo nazadnje. Vse sestavine dobro premeลกamo v gladko maso. Peฤico segrejemo na 180 ยฐC. Za peko brownijev potrebujemo pekaฤ velikosti 35 x 45 cm z vsaj 5 cm visokim robom.
5Pekaฤ obloลพimo s peki papirjem in nanj vlijemo pripravljeno zmes. Maso poravnamo in peฤemo 25-30 minut na srednji legi.
6ฤe je ลพe peฤena, preverimo z zobotrebcem ali leseno paliฤico. Potisnemo jo v testo in ko jo izvleฤemo mora biti ฤista, testo ne ne sme prilepiti nanjo. ฤe se prijema na paliฤico, podaljลกamo ฤas peke ลกe za nekaj minut.
7Ko je peฤeno, vzamemo pekaฤ iz peฤice, poฤakamo, da se ohladi in nareลพemo na kockice.