Breskve v rdečem vinu je klasika med poletnimi sladicami, ki združuje sladkost breskev z bogato, kompleksno noto rdečega vina.
Sestavine za breskve v rdečem vinu
- 4 zrele breskve
- 1 liter suhega rdečega vina (najbolje deluje polno vino z veliko telesa, na primer Cabernet Sauvignon ali Merlot)
- 200 g sladkorja
- 1 palčko cimeta
- 2 zvezdi badjana
- 4 klinčki
- lupina ene limone
- 1 vaniljev strok
Postopek
1Breskve najprej blanširajte. V velikem loncu zavrite vodo, vanjo položite breskve za približno 30 sekund, nato jih prenesite v posodo z ledeno vodo. Ko se ohladijo, jim odstranite kožo.
2V veliki posodi združite vino, sladkor, cimet, zvezdasti janež, klinčke, limonino lupino in izpraskan vaniljev strok (in prazen strok). Mešajte na srednji vročini, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.
3Ko se sladkor raztopi, dodajte breskve v posodo. Zmanjšajte toploto in pustite, da se počasi kuha približno 30 minut, ali dokler breskve niso mehke, a še vedno ohranjajo svojo obliko.
4Breskve previdno odstranite in jih postavite v hladno posodo.
5Vino pustite vreti na srednji vročini še 15-20 minut, da se omaka zgosti.
6Omako precedite, da odstranite začimbe, nato jo prelijte preko breskev.
7Pustite, da se ohladi na sobno temperaturo, nato pa postavite v hladilnik za nekaj ur ali čez noč.
8To sladico postrezite hladno, z omako. Odlično se poda s kepico vanilijevega sladoleda.