Breskova pita

Znam svetuje

Soฤna breskova pita z vaniljevim sladoledom je super poletna sladica.

Sestavine

Testo

  • 300 g moke
  • 150 g masla
  • ลกฤepec soli
  • 1 rumenjak
  • 2 ลพlici sladkorja
  • malo hladne vode

Nadev

  • 5 breskev
  • sok polovice limone
  • 4 ลพlice rjavega sladkorja
  • 2 ลพlici gustina
  • 1 vaniljev sladkor
  • cimet in muลกkatni oreลกฤek
  • 1 jajce

Postopek

1Peฤico segrejemo na 180ยฐC. Iz sestavin za testo zamesimo gladko testo, ga zavijemo v prozorno folijo in za pol ure postavimo v hladilnik.

2Breskve olupimo in nareลพemo na krhlje. Laลพje jih bomo olupili, ฤe jih za eno minut potopimo v vrelo vodo, da koลพica odstopi. Breskvam dodamo oba sladkorja, limonin sok in zaฤimbe, dobro premeลกamo in pustimo poฤivati.

3Testo vzamemo iz hladilnika in ga razdelimo na dva dela, en del naj bo veฤji. Veฤji del razvaljamo in z njim obloลพimo dno in rob pekaฤa, ki ga pred tem z vseh strani namaลพemo z maslom. Dobro ga prebodemo z vilicami in damo v peฤico za 10 minut. Drugi del testa razvaljamo in razreลพemo na pribliลพno 1,5 centimetra ลกiroke trakce.

4Breskvam odvzamemo nekaj tekoฤine in ji vmeลกamo gustin. Meลกamo tako dolgo, da se znebimo vseh grudic. Meลกanico prilijemo k breskvam in dobro premeลกamo. Pekaฤ vzamemo iz peฤice, malenkost ohladimo testo in po njem razporedimo breskve.

5Iz trakov na nadevu naredimo mreลพico in testo premaลพemo s stepenim jajcem (odveฤno testo odreลพemo). Peฤemo pribliลพno 40 minut, oziroma toliko, da se lepo zlato-rumeno zapeฤe. Malo ohladimo in postreลพemo s kepico vaniljevega sladoleda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite