Božični pandoro z mascarponejevo kremo – praznična smrečica na krožniku je čudovita in izjemno hitro pripravljena sladica, ki bo navdušila tako z videzom kot z okusom. Klasičen italijanski zvezdasti kolač (pandoro) spremenimo v sočno torto s preprostim, a bogatim polnilom iz mascarponeja in bele čokolade. S svojo obliko smrečice je ta sladica popoln zaključek božične večerje, priprava pa vam bo vzela le 15 minut.
Sestavine za božični pandoro (za 8–10 oseb)
- 1 pandoro (750 g ali 1 kg)
- 500 g mascarpone sira
- 250 ml smetane za stepanje
- 170 g bele čokolade (kvalitetne, za topljenje)
- 1 vrečka želatine fix (za hladno pripravo)
- 100 g čokoladnih kapljic ali nastrgane temne čokolade
- sladkor v prahu (za posip)
- piškot v obliki zvezde (za vrh) ali druga dekoracija
Postopek
1Najprej pripravite kremo. Belo čokolado nalomite na koščke in jo stopite nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici (pazite, da se ne pregreje). Pustite, da se malce ohladi, a naj ostane tekoča. Mascarpone v posodi na hitro premešajte z električno metlico in mu med mešanjem počasi prilivajte stopljeno čokolado.
2V drugi posodi stepite sladko smetano do čvrstega. S silikonsko lopatko jo nežno vmešajte v mascarponejevo zmes, da dobite rahlo kremo. Na koncu vmešajte še vrečko želatine fix, da bo krema bolj stabilna.
3Pandoro vzemite iz embalaže in ga prečno (vodoravno) narežite na približno 2 do 3 cm debele rezine. Dobili boste zvezde različnih velikosti.
4Začnite z sestavljanjem “smrečice”. Na velik servirni krožnik položite spodnji, največji kos kolača. Premažite ga s plastjo kreme in potresite z nekaj čokoladnimi kapljicami. Nanj položite naslednjo (manjšo) rezino, vendar jo zasukajte tako, da krakov zvezde ne pokrivate, ampak so zamaknjeni (kot veje smreke).
5Postopek ponavljajte (krema, posip, zamaknjena rezina), dokler ne porabite vseh kosov kolača. Zgornji del zaključite s kremo ali samo s posipom.
6Končano smrečico bogato potresite s sladkorjem v prahu (za učinek snega), po izpostavljenih “vejah” (krakih zvezde) lahko dodate še malo kreme in okrasne perlice ali rdeči ribez. Na vrh zapičite piškot v obliki zvezde. Sladico postavite v hladilnik za vsaj 2 uri pred rezanjem.
Nasveti za popoln božični pandoro
• Če nimate časa za topljenje čokolade, lahko kremo sladkate samo s sladkorjem v prahu in ji dodate vaniljo ali malo ruma.
• Namesto čokoladnih kapljic lahko med plasti dodate sveže jagodičevje (maline, jagode) za barvni kontrast in svežino.
• Pandoro lahko pred mazanjem kreme rahlo navlažite s kavo, mlekom ali pomarančnim likerjem (npr. Cointreau), da bo še bolj sočen.
• Želatina fix ni nujna, če boste torto postregli takoj in je krema dovolj čvrsta, vendar pomaga pri lepšem rezanju.
Pogosta vprašanja (FAQ)
Kje lahko kupim pandoro?
Pandoro (in panettone) lahko v predbožičnem času kupite v vseh večjih supermarketih. Razlika je v tem, da pandoro nima kandiranega sadja in rozin, temveč le masleno testo z vaniljo.
Kako dolgo zdrži ta sladica?
V hladilniku zdrži 2–3 dni, vendar je najbolje, da jo pojeste v 24 urah, saj se testo sčasoma preveč napoji vlage iz kreme.
Ali lahko kremo pripravim vnaprej?
Da, kremo lahko pripravite nekaj ur prej in jo hranite v hladilniku. Sestavljanje torte pa priporočamo na dan serviranja, da ostane oblika lepa in sveža.
