Ananas nas spominja na poletje. Na plažo, sladoled in osvežilne pijače. Prihaja iz Paragvaja in v Evropo je prišel s Krištofom Kolumbom.
Je tako zanimiv, okusen in zdrav, da bi mu zlahka dali nadimek »Kralj sadja«. Nekateri ga dajo celo na pizzo.
Je vir encimov, mineralov in vitaminov. Je redek primer sadja, ki ima kar 15 mineralov – kalcij, kalij, magnezij, fosfor, jod, železo, cink in ostali. Ima veliko biotina, vitaminov A, B, C, E in B12. Pospešuje prebavo in je zelo primeren za ljudi, ki imajo premalo želodčne kisline.
Veliko se ga uporablja v lepotni industriji, saj kožo nahrani znotraj in zunaj. Ohranja vlažnost, obnavlja in čisti. Upočasnjuje staranje in vrača elastičnost.
Kako vemo, kdaj je zrel? Če lahko list z lahkoto izpulimo, je ananas zrel. Če se čvrsto drži, potrebuje še nekaj časa. Zrel ima tudi zelo prijeten vonj. Na dotik ne sme imeti mehkih delov in temnih pik, saj to pomeni, da je prezrel oziroma je začel gniti. Tudi kisel vonj je pokazatelj prezrelosti. Ananas ne mara nizkih temperatur, zato ga ne shranjujmo v hladilniku. V prostoru, kjer ga hranimo, naj bo vsaj 15 stopinj.