Ananas

Znam svetuje

Ananas nas spominja na poletje. Na plaลพo, sladoled in osveลพilne pijaฤe. Prihaja iz Paragvaja in v Evropo je priลกel s Kriลกtofom Kolumbom.

Je tako zanimiv, okusen in zdrav, da bi mu zlahka dali nadimek ยปKralj sadjaยซ. Nekateri ga dajo celo na pizzo.

Je vir encimov, mineralov in vitaminov. Je redek primer sadja, ki ima kar 15 mineralov โ€“ kalcij, kalij, magnezij, fosfor, jod, ลพelezo, cink in ostali. Ima veliko biotina, vitaminov A, B, C, E in B12. Pospeลกuje prebavo in je zelo primeren za ljudi, ki imajo premalo ลพelodฤne kisline.

Veliko se ga uporablja v lepotni industriji, saj koลพo nahrani znotraj in zunaj. Ohranja vlaลพnost, obnavlja in ฤisti. Upoฤasnjuje staranje in vraฤa elastiฤnost.

Kako vemo, kdaj je zrel? ฤŒe lahko list z lahkoto izpulimo, je ananas zrel. ฤŒe se ฤvrsto drลพi, potrebuje ลกe nekaj ฤasa. Zrel ima tudi zelo prijeten vonj. Na dotik ne sme imeti mehkih delov in temnih pik, saj to pomeni, da je prezrel oziroma je zaฤel gniti. Tudi kisel vonj je pokazatelj prezrelosti. Ananas ne mara nizkih temperatur, zato ga ne shranjujmo v hladilniku. V prostoru, kjer ga hranimo, naj bo vsaj 15 stopinj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite