Ajdove palačinke so najboljše, če kombiniramo ajdovo in pšenično moko. Seveda pa jih lahko naredimo samo iz ajdove moke in tako postanejo primerne tudi za ljudi, ki ne uživajo glutena.
Sestavine za ajdove palačinke
- 200 g ajdove moke (ali 150 g ajdove moke in 50 g bele moke)
- 350 ml vode
- 1 jajce
- sol
- maslo ali olje za peko
Postopek
1Jajce, mleko in vodo zmešamo z metlico. Dodamo ščepec soli in med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Pustimo počivati 15 minut, nato premešamo in po potrebi dodamo vodo ali moko.
2Ponev za palačinke segrejemo in namažemo z maslom. Vlijemo maso, jo razlijemo po ponvi, spečemo nato obrnemo in spečemo še z druge strani.
3Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vse mase.
Nasvet
Za bolj rahle palačinke lahko vodo nadomestimo z radensko ali polovico vode zamenjamo z mlekom.