Vojvodinjin krompir (pommes duchesse)

Znam svetuje

Vojvodin krompir ali v originalu (pommes duchesse) najdemo v meniju številnih pariških restavraci.

Zelo enostavno ga lahko naredimo tudi doma, je odlična priloga slavnostnim kosilom.

Sestavine za vojvodinjin krompir (pommes duchesse)

  • 1 kg krompirja
  • 3 jajca
  • 100 g masla
  • 150 g kisle smetane
  • 1 žlička muškatnega oreška
  • sol
  • poper

Postopek

1Opran, olupljen in na kose narezan krompir kuhamo v soljeni vodi, približno 20 minut.

2Ko je krompir kuhan, odcedimo vodo in ga stresemo nazaj v lonec, pustimo nekaj minut, da izhlapi čim več pare.

3Pečico predgrejemo na 220°C. Polovico masla stopimo, z njim bomo premazali krompir, preden ga damo v pečico.

4Kuhanemu krompirju dodamo preostalo maslo, muškatni orešek, kislo smetano in poper, dobro pretlačimo. V ohlajen pire vmešamo še razžvrkljana jajca, mešamo toliko časa, da dobimo gladko zmes.

5Pire s pomočjo brizgalne vrečke ali kakega drugega pripomočka (lahko se tudi z žlico samo položi v pekač) nabrizgamo na namaščen pekač, oblikovane kepice premažemo s stopljenim maslom.

6Pekač vrnemo nazaj v pečico in pečemo pri 220 °C približno 20 minut, da se robovi zlato rjavo obarvajo.

Nasvet

V pire lahko dodamo 60 gramov parmezana, lahko dodamo nasekljan rožmarin ali pa ščepec pekoče paprike, kar nam paše. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite