Vojvodin krompir ali v originalu (pommes duchesse) najdemo v meniju številnih pariških restavraci.
Zelo enostavno ga lahko naredimo tudi doma, je odlična priloga slavnostnim kosilom.
Sestavine za vojvodinjin krompir (pommes duchesse)
- 1 kg krompirja
- 3 jajca
- 100 g masla
- 150 g kisle smetane
- 1 žlička muškatnega oreška
- sol
- poper
Postopek
1Opran, olupljen in na kose narezan krompir kuhamo v soljeni vodi, približno 20 minut.
2Ko je krompir kuhan, odcedimo vodo in ga stresemo nazaj v lonec, pustimo nekaj minut, da izhlapi čim več pare.
3Pečico predgrejemo na 220°C. Polovico masla stopimo, z njim bomo premazali krompir, preden ga damo v pečico.
4Kuhanemu krompirju dodamo preostalo maslo, muškatni orešek, kislo smetano in poper, dobro pretlačimo. V ohlajen pire vmešamo še razžvrkljana jajca, mešamo toliko časa, da dobimo gladko zmes.
5Pire s pomočjo brizgalne vrečke ali kakega drugega pripomočka (lahko se tudi z žlico samo položi v pekač) nabrizgamo na namaščen pekač, oblikovane kepice premažemo s stopljenim maslom.
6Pekač vrnemo nazaj v pečico in pečemo pri 220 °C približno 20 minut, da se robovi zlato rjavo obarvajo.
Nasvet
V pire lahko dodamo 60 gramov parmezana, lahko dodamo nasekljan rožmarin ali pa ščepec pekoče paprike, kar nam paše.