Če želite pripraviti avtentično milansko omako (Sugo alla Milanese), je pomembno vedeti, da v italijanski kulinariki ni enotne definicije za to jed. Vendar pa obstaja več tradicionalnih receptov, ki se povezujejo z milansko kuhinjo. Eden izmed teh je ragù alla milanese, bogata mesna omaka, ki se pogosto uporablja kot preliv za testenine.
Sestavine za milansko omako (Ragù alla Milanese)
- 600 g telečjega ossobuca (brez kosti, narezanega na kocke)
- 200 g bele čebule
- 100 g korenja
- 100 g stebelne zelene
- 140 g masla
- 300 ml suhega belega vina
- 50 g paradižnikovega koncentrata
- 4 listi žajblja
- goveja jušna osnova po potrebi
- sol
- sveže mlet črni poper po okusu
Postopek
1V večji ponvi stopite maslo in na njem rahlo popražite drobno sesekljano čebulo, korenje in zeleno, dokler zelenjava ne postane mehka.
2Dodajte kocke telečjega mesa in jih enakomerno z vseh strani zapečete.
3Vmešajte paradižnikov koncentrat in žajbljeve liste ter dobro premešajte.
4Prilijte suho belo vino in kuhajte toliko časa, da alkohol povsem izhlapi.
5Dodajte ravno toliko goveje jušne osnove, da prekrije sestavine, in kuhajte na nizki temperaturi približno 3 ure. Občasno premešajte in po potrebi dodajte še nekaj juhe.
6Na koncu omako posolite, popoprajte in postrezite s širokimi testeninami, kot so tagliatelle ali pappardelle.