Ruska solata

Znam svetuje

Kakลกna je razlika med rusko in francosko solato? Zelo poenostavljena razlaga je, da francoski solati dodamo nekaj mesnega.

Francozi pravijo temu, kar mi imenujemo francoska solata, ruska, Rusi pa jo imenujejo solata Olivier, po slovitem francoskem kuharju, ki je v moskovski restavraciji pripravljal solato in je postala prava hiลกna specialiteta.

Je ena izmed najbolj priljubljenih prilog na prazniฤnih mizah, vsaka gospodinja jo pripravlja na svoj naฤin. Naลก predlog je takลกen.

Sestavine za rusko solato

Majoneza

  • 1 rumenjak
  • 100 ml sonฤniฤnega olja
  • 100 ml domaฤega oljฤnega olja
  • 1 ลพliฤka gorฤice
  • 1 ลพlica limoninega soka
  • sol
  • poper

Solata

  • 150 g kuhane ลกunke
  • 200 g krompirja
  • 200 g korenja
  • 200 g graha
  • 150 g kislih kumaric
  • 1 mlada ฤebula
  • domaฤa majoneza, pribliลพno 200 g 
  • 1 ลพlica gorฤice
  • sol
  • poper
  • 2 jajci
  • ลกopek sveลพega peterลกilja

Postopek

1Z doma pripravljeno majonezo bo solata veliko okusnejลกa. Vse sestavine, vkljuฤno s posodo, v kateri bomo pripravljali majonezo, naj bodo sobne temperature. Za pripravo majoneze potrebujemo visoko in ozko posodo, ker bomo v njej veliko laลพje pripravili majonezo. Rumenjake loฤimo od beljakov.

2V posodo damo rumenjake, sol, poper, ลพliฤko gorฤice in limonin sok. Stepamo z elektriฤnim meลกalnikom na najviลกji hitrosti. Olje dodajamo zelo poฤasi, najprej po kapljicah, nato pa v tankem curku, da se majoneza lepo zgosti. Za bolj poln okus uporabimo polovico sonฤniฤnega in polovico oljฤnega olja. Lahko pa razmerje doloฤite tudi sami, skupaj naj ga bo 200 ml. ฤŒe se nam majoneza ne zgosti, ji dodamo pol ลพliฤke vroฤe vode, ฤe je pregosta, pa eno ลพlico mrzle vode.

3Za solato krompir olupimo, operemo, nareลพemo na majhne kocke, ga stresemo v hladno vodo, zavremo in kuhamo do mehkega, pribliลพno 20 minut.

4Korenje operemo, olupimo in nareลพemo na pribliลพno enako velike kocke kot krompir. Grah oฤistimo in izluลกฤimo. Korenje in grah kuhamo skupaj, v slanem kropu pribliลพno 15 minut.  Kuhano zelenjavo odcedimo in ohladimo. Jajci damo v hladno vodo, zavremo in pustimo v kropu ลกe osem minut. Ohladimo jih pod hladno vodo, olupimo in nareลพemo na majhne koลกฤke.

5Kumarice nareลพemo na koลกฤke, ฤebulo drobno nasekljamo, prav tako na majhne kocke nareลพemo kuhano ลกunko. V veฤjo skledo stresemo kuhano in ohlajeno zelenjavo, jajci in ลกunko, dodamo gorฤico in majonezo, malo posolimo in popopramo. Vse sestavine dobro premeลกamo in potresemo s sveลพim peterลกiljem. Pred serviranjem jo ohladimo v hladilniku.

Nasvet

Namesto kuhane ลกunke lahko uporabimo tudi kuhano perutninsko, teleฤje ali goveje meso, v tem primeru ji dodamo tudi olupljeno in na kocke narezano kislo jabolko.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite