Kakลกna je razlika med rusko in francosko solato? Zelo poenostavljena razlaga je, da francoski solati dodamo nekaj mesnega.
Francozi pravijo temu, kar mi imenujemo francoska solata, ruska, Rusi pa jo imenujejo solata Olivier, po slovitem francoskem kuharju, ki je v moskovski restavraciji pripravljal solato in je postala prava hiลกna specialiteta.
Je ena izmed najbolj priljubljenih prilog na prazniฤnih mizah, vsaka gospodinja jo pripravlja na svoj naฤin. Naลก predlog je takลกen.
Sestavine za rusko solato
Majoneza
- 1 rumenjak
- 100 ml sonฤniฤnega olja
- 100 ml domaฤega oljฤnega olja
- 1 ลพliฤka gorฤice
- 1 ลพlica limoninega soka
- sol
- poper
Solata
- 150 g kuhane ลกunke
- 200 g krompirja
- 200 g korenja
- 200 g graha
- 150 g kislih kumaric
- 1 mlada ฤebula
- domaฤa majoneza, pribliลพno 200 g
- 1 ลพlica gorฤice
- sol
- poper
- 2 jajci
- ลกopek sveลพega peterลกilja
Postopek
1Z doma pripravljeno majonezo bo solata veliko okusnejลกa. Vse sestavine, vkljuฤno s posodo, v kateri bomo pripravljali majonezo, naj bodo sobne temperature. Za pripravo majoneze potrebujemo visoko in ozko posodo, ker bomo v njej veliko laลพje pripravili majonezo. Rumenjake loฤimo od beljakov.
2V posodo damo rumenjake, sol, poper, ลพliฤko gorฤice in limonin sok. Stepamo z elektriฤnim meลกalnikom na najviลกji hitrosti. Olje dodajamo zelo poฤasi, najprej po kapljicah, nato pa v tankem curku, da se majoneza lepo zgosti. Za bolj poln okus uporabimo polovico sonฤniฤnega in polovico oljฤnega olja. Lahko pa razmerje doloฤite tudi sami, skupaj naj ga bo 200 ml. ฤe se nam majoneza ne zgosti, ji dodamo pol ลพliฤke vroฤe vode, ฤe je pregosta, pa eno ลพlico mrzle vode.
3Za solato krompir olupimo, operemo, nareลพemo na majhne kocke, ga stresemo v hladno vodo, zavremo in kuhamo do mehkega, pribliลพno 20 minut.
4Korenje operemo, olupimo in nareลพemo na pribliลพno enako velike kocke kot krompir. Grah oฤistimo in izluลกฤimo. Korenje in grah kuhamo skupaj, v slanem kropu pribliลพno 15 minut. Kuhano zelenjavo odcedimo in ohladimo. Jajci damo v hladno vodo, zavremo in pustimo v kropu ลกe osem minut. Ohladimo jih pod hladno vodo, olupimo in nareลพemo na majhne koลกฤke.
5Kumarice nareลพemo na koลกฤke, ฤebulo drobno nasekljamo, prav tako na majhne kocke nareลพemo kuhano ลกunko. V veฤjo skledo stresemo kuhano in ohlajeno zelenjavo, jajci in ลกunko, dodamo gorฤico in majonezo, malo posolimo in popopramo. Vse sestavine dobro premeลกamo in potresemo s sveลพim peterลกiljem. Pred serviranjem jo ohladimo v hladilniku.
Nasvet
Namesto kuhane ลกunke lahko uporabimo tudi kuhano perutninsko, teleฤje ali goveje meso, v tem primeru ji dodamo tudi olupljeno in na kocke narezano kislo jabolko.