Ocvrte krompirjeve kroglice (krompirjevi kroketi) – hrustljav spomin na otroštvo so priljubljena klasika, ki nas spomni na otroštvo in babičino kuhinjo. Hrustljave zunaj in mehke ter puhaste znotraj, te zlate kroglice so popolna priloga k mesnim jedem, omakam ali pa slasten samostojen prigrizek. Njihova priprava je preprosta in odličen način za porabo ostankov pire krompirja, čeprav so najboljše narejene iz sveže kuhanega.
Sestavine za ocvrte krompirjeve kroglice (za 4 osebe kot priloga)
- 5 srednje velikih krompirjev (približno 600 g, “mokaste” sorte)
- 1 jajce
- 1 žlica masla
- 1 žlička kisle smetane
- približno 100-150 g ostre moke (količina odvisna od vlažnosti krompirja)
- sol
- poper (po želji)
- drobtine za paniranje
- olje za cvrtje (sončnično ali repično)
Postopek
1Krompirja ni treba lupiti. Skuhamo ga v osoljeni vodi, dokler ni popolnoma mehak. Pazimo, da se ne razkuha.
2Kuhan krompir takoj odcedimo, malce ohladimo, olupimo in še vročega pretlačimo skozi stiskalnico za krompir ali sito na delovno površino. Pustimo, da nekoliko odvečne pare izhlapi.
3Pretlačenemu krompirju dodamo žlico masla (ki se bo v toplem krompirju stopilo), razžvrkljano jajce in žličko kisle smetane. Posolimo in po želji rahlo popramo.
4Postopoma začnemo dodajati moko. Količina moke je odvisna od vrste krompirja. Dodajamo jo le toliko, da dobimo voljno in ne preveč lepljivo testo, ki ga lahko oblikujemo. Preveč moke bo naredilo kroglice trde.
5Iz testa z rahlo pomokanimi rokami hitro oblikujemo majhne kroglice (približno v velikosti oreha).
6Vsako kroglico skrbno povaljamo v drobtinah, da so enakomerno prekrite.
7V globoki ponvi ali cvrtniku segrejemo olje na približno 170-180°C. Kroglice cvremo v serijah (ne naenkrat), dokler ne postanejo zlato rjave in hrustljave, kar običajno traja 3-4 minute.
8Ocvrte kroglice s penovko poberemo iz olja in jih odložimo na krožnik, obložen s papirnato brisačo, ki bo popivnala odvečno maščobo. Postrežemo tople.
Nasveti za popolne krompirjeve kroglice
• Za najboljše rezultate uporabite “mokast” tip krompirja (npr. sorta za pečenje ali pire), saj vsebuje manj vode.
• Testa ne mesite predolgo ali premočno, sicer bo postalo lepljivo in žilavo, kroglice pa trde.
• V testo lahko za dodaten okus naribate malo muškatnega oreščka ali žlico parmezana.
• Če imate ostanke pire krompirja, jih lahko uporabite, a pazite, da niso preveč tekoči (morda boste potrebovali več moke).
• Pazite, da je olje dovolj vroče. Če olje ni dovolj vroče, se bodo kroglice napile maščobe, namesto da bi se hrustljavo ocvle.
Pogosta vprašanja (FAQ)
Zakaj so moje kroglice razpadle med cvrtjem?
Verjetno testo ni bilo dovolj kompaktno (premalo moke ali pa je bil krompir preveč voden) ali pa olje ni bilo dovolj vroče. Pomaga tudi, če kroglice pred cvrtjem za 15 minut postavite v hladilnik.
Lahko kroglice zamrznem?
Da. Najbolje je, da oblikovane in v drobtine povaljane (surove) kroglice najprej zamrznete posamično na pladnju, nato pa jih shranite v vrečko. Ocvrete jih lahko neposredno iz zamrzovalnika, le čas cvrtja bo minuto ali dve daljši.
Kaj postreči zraven?
Krompirjeve kroglice so odlična priloga mesu v omaki (npr. golažu ali paprikašu) ali pečenki. Odlične pa so tudi kot samostojna jed ali prigrizek, če jih postrežemo s skledo solate in jogurtovo, zeliščno ali tatarsko pomako.