Kisla repa z ocvirki

Znam svetuje

This post is also available in: English (Angleลกฤina) Hrvatski (Hrvaลกki) Deutsch (Nemลกฤina) Italiano (Italijanski)

Kisla repa z ocvirki je klasiฤna slovenska jed, ki zdruลพuje preprostost in bogat okus. Mehka kisla repa, kuhana do popolnosti, se odliฤno dopolnjuje s hrustljavimi ocvirki in prepraลพeno ฤebulo. Jed je odliฤna kot samostojno kosilo, priloga k mesnim jedem ali pa kot topla zimska poslastica, ki nas spomni na domaฤo kuhinjo naลกih babic.

Sestavine za kislo repo z ocvirki (za 4 osebe)

  • 1 kg kisle repe
  • 100 g ocvirkov
  • 20 g svinjske masti (ali olja)
  • 1 veฤja ฤebula
  • 1 lovorjev list
  • sol
  • poper
  • 1 krompir (po ลพelji, za bolj poln okus)

Postopek

1Repo najprej pokusite. ฤŒe se vam zdi prekisla ali preslana, jo sperite na cedilu pod hladno vodo in dobro odcedite. Tako bo okus prijetnejลกi.

2V veฤjem loncu zavrite 1 liter vode. Dodajte lovorjev list, repo in po ลพelji en olupljen krompir (ta bo pobral odveฤno kislino in sol). Kuhajte na srednjem ognju pribliลพno 30โ€“40 minut, dokler repa ni mehka.

3Medtem olupite ฤebulo in jo drobno nasekljajte. V globlji ponvi segrejte svinjsko mast in ฤebulo poฤasi praลพite, da postekleni in rahlo porjavi. Dodajte ocvirke ter jih prepraลพite, da postanejo hrustljavi in zadiลกijo.

4Kuhano repo dobro odcedite in odstranite krompir (ฤe ste ga kuhali). Nato jo razdelite na kroลพnike in obilno prelijte s hrustljavimi ocvirki in prepraลพeno ฤebulo. Potresite s ลกฤepcem popra in takoj postrezite.

Nasveti za popolno kislo repo z ocvirki

โ€ข ฤŒe ลพelite bolj blago jed, repo pred kuhanjem vedno sperite.
โ€ข Ocvirke lahko nadomestite z zapeฤeno slanino ali panceto.
โ€ข Krompir je odliฤen trik za uravnavanje okusa, jed pa bo tudi bolj nasitna.
โ€ข Namesto svinjske masti lahko uporabite tudi maslo ali olje, a mast daje najbolj tradicionalen okus.
โ€ข Repa se odliฤno poda k krvavicam, peฤenicam ali svinjskim peฤenim rebrom.

Pogosta vpraลกanja (FAQ)

Ali je treba kislo repo vedno spirati?

Ne nujno. ฤŒe vam je vลกeฤ izrazito kisel okus, je uporabite kar neposredno. V nasprotnem primeru pa spiranje odstrani odveฤno kislino in sol.

Lahko jed pripravim vnaprej?

Seveda. Repo lahko skuhate dan prej in jo shranite v hladilniku. Pred serviranjem jo samo pogrejte in zabelite s sveลพimi ocvirki.

Kaj lahko postreลพem zraven?

Kisla repa z ocvirki se odliฤno poda k krvavicam, peฤenicam, domaฤim klobasam ali svinjskim rebrcam. Kot prilogo postrezite kos domaฤega kruha in skledo kislega zelja za popoln zimski obrok.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite