This post is also available in:
English (Angleลกฤina)
Hrvatski (Hrvaลกki)
Deutsch (Nemลกฤina)
Italiano (Italijanski)
Kisla repa z ocvirki je klasiฤna slovenska jed, ki zdruลพuje preprostost in bogat okus. Mehka kisla repa, kuhana do popolnosti, se odliฤno dopolnjuje s hrustljavimi ocvirki in prepraลพeno ฤebulo. Jed je odliฤna kot samostojno kosilo, priloga k mesnim jedem ali pa kot topla zimska poslastica, ki nas spomni na domaฤo kuhinjo naลกih babic.
Sestavine za kislo repo z ocvirki (za 4 osebe)
- 1 kg kisle repe
- 100 g ocvirkov
- 20 g svinjske masti (ali olja)
- 1 veฤja ฤebula
- 1 lovorjev list
- sol
- poper
- 1 krompir (po ลพelji, za bolj poln okus)
Postopek
1Repo najprej pokusite. ฤe se vam zdi prekisla ali preslana, jo sperite na cedilu pod hladno vodo in dobro odcedite. Tako bo okus prijetnejลกi.
2V veฤjem loncu zavrite 1 liter vode. Dodajte lovorjev list, repo in po ลพelji en olupljen krompir (ta bo pobral odveฤno kislino in sol). Kuhajte na srednjem ognju pribliลพno 30โ40 minut, dokler repa ni mehka.
3Medtem olupite ฤebulo in jo drobno nasekljajte. V globlji ponvi segrejte svinjsko mast in ฤebulo poฤasi praลพite, da postekleni in rahlo porjavi. Dodajte ocvirke ter jih prepraลพite, da postanejo hrustljavi in zadiลกijo.
4Kuhano repo dobro odcedite in odstranite krompir (ฤe ste ga kuhali). Nato jo razdelite na kroลพnike in obilno prelijte s hrustljavimi ocvirki in prepraลพeno ฤebulo. Potresite s ลกฤepcem popra in takoj postrezite.
Nasveti za popolno kislo repo z ocvirki
โข ฤe ลพelite bolj blago jed, repo pred kuhanjem vedno sperite.
โข Ocvirke lahko nadomestite z zapeฤeno slanino ali panceto.
โข Krompir je odliฤen trik za uravnavanje okusa, jed pa bo tudi bolj nasitna.
โข Namesto svinjske masti lahko uporabite tudi maslo ali olje, a mast daje najbolj tradicionalen okus.
โข Repa se odliฤno poda k krvavicam, peฤenicam ali svinjskim peฤenim rebrom.
Pogosta vpraลกanja (FAQ)
Ali je treba kislo repo vedno spirati?
Ne nujno. ฤe vam je vลกeฤ izrazito kisel okus, je uporabite kar neposredno. V nasprotnem primeru pa spiranje odstrani odveฤno kislino in sol.
Lahko jed pripravim vnaprej?
Seveda. Repo lahko skuhate dan prej in jo shranite v hladilniku. Pred serviranjem jo samo pogrejte in zabelite s sveลพimi ocvirki.
Kaj lahko postreลพem zraven?
Kisla repa z ocvirki se odliฤno poda k krvavicam, peฤenicam, domaฤim klobasam ali svinjskim rebrcam. Kot prilogo postrezite kos domaฤega kruha in skledo kislega zelja za popoln zimski obrok.