Sirova pogača izhaja iz Italije, kjer vedo, kaj je dobro.
Sestavine
Testo
- 350 g moke
- 2,5 dcl mlačne vode
- 0,5 dcl domačega oljčnega olja
- 1 suhi kvas
- žlička soli
Nadev
- 500 g skute
- 250 g sira stracchino
- 200 g ricotte
- 2 jajci
- 100 ml kisle smetane
- 50 g pšeničnega zdroba
- 100 ml domačega oljčnega olja
- pol žličke soli
Priprava (sestavine so za okrogli pekač premera 30 cm)
1Moko presejemo na delovno površino, naredimo jamico, vanjo zlijemo mlačno vodo in olje ter suhi kvas, po robovih moke sol, zamesimo testo in ga pustimo vzhajati.
2Pripravimo nadev. Vse sestavine razen stracchina zmešamo med seboj. Malo več kot polovico stracchina z nožkom narežemo na koščke in ga vmešamo v maso.
3Pekač obložimo s peki papirjem. Dve tretjini testa razvaljamo tako, da gleda čez rob pekača. Obložimo ga z maso in preostali stracchino narežemo na koščke in položimo na vrh.
4Drugi del testa zvaljamo tako, da pride do roba pekača, maso z njim pokrijemo in robove spodnjega testa povlečemo čez zgornje testo. V zgornje testo potem s prsti naredimo luknje, vse skupaj prelijemo z domačim oljčnim oljem in damo v pečico ogreto na 180 stopinj.
5Pečemo približno 45 minut oziroma toliko časa, da je lepo rjavo zapečeno. Ko pogačo vzamemo iz pečice, jo še enkrat premažemo z domačim oljčnim oljem.
6Počakamo, da se nekoliko shladi in postrežemo. Najboljša je še mlačna.