Idrijski žlikrofi so slovenska tradicionalna posebnost. To so testenine, polnjene s krompirjevim nadevom in neverjetno okusne.
Sestavine za idrijske žlikrofe
Testo
- 300 g moke
- 2 jajci
- 1 žlička olja
- voda po potrebi
- 1 žlica olja za premaz
Nadev
- 1/2 kg krompirja
- 50 g pancete
- 50 g čebule
- žlička soli
- 1/2 žličke popra
- 2 žlici narezanega drobnjaka
- 1 žlica svežega ali pol žlice suhega majarona
Postopek
1Moko stresemo na delovno površino in naredimo jamico, v katero ubijemo 2 jajci. Posolimo in dodamo olje. Zamesimo gladko testo, vodo dodajamo sproti in po potrebi, testo pa mora biti nekoliko mehkejše, kot na primer za testenine. Iz testa oblikujemo hlebček, ki ga premažemo z oljem in pustimo pol ure počivati.
2Krompir olupimo in skuhamo. Kuhanega stisnemo skozi stiskalnico za krompir.
3Panceto narežemo na trakce, pocvremo jih na vroči ponvi in poberemo iz ponve. Na isti ponvi ocvremo nasekljano čebulo, da malo porumeni. Panceto in čebulo dodamo krompirju, posolimo, popopramo in dodamo drobnjak in majaron. Dobro premešamo in iz mase oblikujemo kroglice premera od 1-1,5 cm. Če je masa presuha (ne sme se drobiti), dodamo še malo maščobe.
4Testo razvaljamo na 1,5 mm (približno) debelo ploščo. Na rob v razdalji 5 cm polagamo kroglice nadeva. Zavijemo prvo vrsto in med kroglicami dobro pritisnemo s prstom.
5Odrežemo, med kroglicami prerežemo, dobro stisnemo robove. Vsak žlikrof po vrhu nežno pritisnemo s prstom, da dobimo značilno obliko. Nadaljujemo z naslednjo vrsto, dokler ne porabimo sestavin. Žlikrofe zlagamo na pomokano desko.
6Ko naredimo vse žlikrofe, zavremo velik lonec vode, posolimo in v slanem kropu kuhamo žlikrofe, dokler ne priplavajo na vrh. S penovko jih poberemo iz vode in takoj postrežemo. Ponudimo jih kot prilogo k mesu, polite z zelenjavnimi ali sirovimi omakami, odlični pa so tudi z gobovo omako.