Kako pripravimo hren? Na veliko različnih načinov.
Hren s sladko smetano
Sestavine
- 2 dcl sladke smetane
- 4 žlice naribanega hrena
- par kapljic limoninega soka
- malo soli
Priprava
Hrenu odstranimo povrhnjico in ga na drobno naribamo. Takoj mu dodamo limonin sok, da ne počrni. Posolimo. Stepemo sladko smetano in jo primešamo hrenovemu pripravku.
Hren s kislo smetano
Sestavine
- 2 dcl kisle smetane
- 50 g naribanega hrena
- sol, po želji lahko dodate malo začimbne mešanice curry (kari)
Priprava
Sestavine zmešamo in zmes pustimo v hladilniku približno eno uro, da se ohladi.
Hren z jajci
Sestavine
- 3 trdo kuhana jajca
- srednjo korenino hrena
- sol
- kis ali belo vino po okusu
- poper
Priprava
Hren in jajca naribamo, primešamo izbrane dodatke in sol ter dobro premešamo. Dodamo lahko tudi gorčico in sladkor.
Hren z jabolki
Sestavine
- 100 g naribanega hrena
- 150 g naribanih jabolk (blaga mešanica)
- sladkor
- sol
- sončnično olje
- limonin sok
Priprava
Naribanemu hrenu takoj dodamo par kapljic limoninega soka. Primešamo še naribana jabolka in ostale izbrane sestavine.
Topla hrenova omaka
Sestavine
- kos starega kruha
- 1 dcl goveje juhe
- 1-2 žlici naribanega hrena
Priprava
V manjšo posodo nadrobimo kruh, zalijemo z juho in kuhamo toliko, da se kruh razpusti. Dodamo hren in dobro premešamo. Malo naj povre, a ne preveč, da hren ne izgubi vse ostrine. Po potrebi dodamo še nekaj juhe, da dobimo lepo omako.