Matevž je hitro pripravljena slovenska jed iz fižola in krompirja. Zraven ponavadi paše dušeno zelje ali dušena repa. Seveda tudi klobasa.
Sestavine
- 30 dag fižola
- 1/2 kg krompirja
- 2 dcl mleka
- lovorov list
- poper
- domači ocvirki za zabelo
- zaseka
- košček prekajene slanine
Postopek
1Fižol preberemo, operemo, namočimo, nato pa ga v malo osoljenem kropu z dodatkom lovorovega lista do mehkega kuhamo.
2V drugem loncu kuhamo olupljen narezan krompir.
3Ko je oboje kuhano, krompir in fižol zmešamo, prilijemo malo vode, v kateri se je kuhal krompir ali fižol, prilijemo tudi vrelo mleko in dodamo malo maščobe.
4Tako pripravljen pire s fižolom (matevž) zabelimo s pogretimi domačimi ocvirki, s prepraženo zaseko, z na kocke narezano in prepraženo prekajeno slanino ali pa zarumenjeno čebulo.