Klasična, mediteranska priloga po imenu blitva s krompirjem, paše k vsem vrstam rib, lignjem, polpetom in še kam.
Sestavine za blitvo s krompirjem
- 1 kg sveže blitve
- 0,5 kg krompirja
- 6 strokov česna
- 3 žlice oljčnega olja
- sol in poper
Postopek
1Krompir olupimo, operemo in narežemo na manjše kose. Zalijemo ga z 2 litri vode, posolimo in kuhamo do mehkega, nekje 20 minut. Vode mora biti dovolj, ker bomo z njo zalivali tudi blitvo.
2Blitvo operemo in narežemo na manjše kose. V dovolj veliki kozici segrejemo oljčno olje, na njem na hitro popražimo nasekljan česen, in ko ta zadiši, dodamo narezano blitvo. Dobro premešamo, zalijmo z eno zajemalko vode, v kateri se kuha krompir, malo posolimo, pokrijemo in na zmerni temperaturi dušimo, dokler krompir ni kuhan, kar traja nekje 10-15 minut. Vmes večkrat premešamo in če je premalo tekočine, dodamo še malo krompirjeve vode.
3Kuhan krompir odcedimo (nekaj vode prihranimo), stresemo ga k blitvi, popopramo in dobro premešamo. Krompir lahko tudi malo pomečkamo. Dušimo še pet minut. Če je presuho, dodamo še malo vode, v kateri se je kuhal krompir. Postrežemo takoj.