Benedikt jajca z lososom so odličen, hranljiv in nasiten zajtrk. Čedalje več restavracij in lokalov ga ponuja na svojem meniju. Ne potrebujemo izgovorov, da si ga ne bi pripravili kar sami doma.
Benedikt jajca z lososom in njihov okus
Benedikt jajca z lososom ponujajo harmonično kombinacijo okusov, kjer se srečajo bogatost dimljenega lososa, kremnost sira, nežnost poširanih jajc in eleganca holandske omake. Hrustljavi kajzerici nudita podlago z nežno noto masla.
Sveža špinača dodaja rahlo pikantnost in svežino. Holandska omaka, pripravljena s kisom, rumenjakom in maslom, dopolni jed z bogato in gladko teksturo, hkrati pa ji dodaja izrazit okus.
Angleški zajtrk
Benedikt jajca z lososom so različica klasičnega angleškega zajtrka “Eggs Benedict”. Ta jed običajno vključuje angleške mafine (v našem primeru kajzerice), poširana jajca, dimljen losos ali šunko ter holandsko omako, kar ustvari okusno in bogato jed.
V receptu za Benedikt jajca z lososom so običajno naslednje sestavine:
- Angleški mafini: To so posebni kruhki, ki jih razpolovimo in popečenemo do hrustljavega.
- Poširana jajca: Jajca, kuhana v vodi, običajno s kapljico kisa, da beljak ohrani kompaktno obliko.
- Dimljen losos: Tanke rezine dimljenega lososa, ki prispevajo k bogastvu okusa in teksturi.
- Holandska omaka: Bogata omaka iz rumenjaka, masla in kisa, ki je podobna majonezi, vendar ima bolj svilnato in bogato teksturo.
Včasih se v recept dodajo še druge sestavine, kot sta sveža špinača ali kapre, saj prispevata dodatno svežino in pikantnost.
Prehranska vrednost recepta
Spodaj je približna ocena prehranskih vrednosti za eno porcijo, ki vključuje eno jajce z lososom, polovico angleškega muffina, dve rezini dimljenega lososa in holandsko omako:
- Energijska vrednost: Približno 350-400 kcal
- Beljakovine: Približno 15-20 g
- Ogljikovi hidrati: Približno 20-25 g
- Maščobe: Približno 20-25 g
- Vlaknine: Približno 2-4 g
Benedikt jajca z lososom so uravnotežena jed s poudarkom na visokokakovostnih beljakovinah iz jajc in lososa. Kruh in holandska omaka prinašata ogljikove hidrate in maščobe, medtem ko sveža špinača prispeva vlaknine in vitamine.
Sestavine za benedikt jajca z lososom
- 2 kajzerici
- 2 rezini kremnega sira
- 4 rezine dimljenega lososa
- pest sveže špinače
- 2 jajci
Holandska omaka
- 50 g masla
- 1 rumenjak
- 1 čajna žlička belega balzamičnega kisa
- sol
- poper
Postopek
1Kozico napolnimo z vodo in jo segrevamo. Tik preden voda zavre jajce razbijemo v skodelici in pazimo, da rumenjak ostane cel. V vreli vodi z žlico naredimo vrtinec, v katerega previdno spustimo jajce in ga kuhamo 4 minute. Rumenjak mora ostati mehak, beljak pa, seveda, postane čvrst.
2Medtem pripravimo holandsko omako. V skledo damo rumenjak in balzamični kis. V loncu zavremo za nekaj prstov vode, nakar noter damo posodo z rumenjaki (naredimo vročo kopel ali banjo marijo). Rumenjak stepamo nad paro. Maslo raztopimo in ga med stalnim stepanjem dodajamo rumenjaku, da dobimo gladko zmes.
3Omako začinimo s soljo, poprom in ji, če je preredka, dodamo vodo.
4Kajzerico prerežemo na pol in obe strani popečemo. Polovico namažemo s kremnim sirom, nanj položimo malo sveže špinače in 2 rezini lososa. Poširano jajce položimo na sredino in dodamo žlico holandske omake.
Benedikt jajca z lososom so vsestranska in jih lahko uporabite glede na svoje potrebe in želje:
- Zajtrk ali brunch:
- Postrezite jih kot klasičen zajtrk ali brunch obrok.
- Prigrizek za posebne priložnosti:
- Izrezane kroge ali manjše porcije lahko uporabite kot prigrizek na posebnih dogodkih, kot so praznovanja ali sprejemi.
- Vegetarijanska različica:
- Izpustite meso (lososa) za vegetarijansko različico. Dodajte, na primer, popečene šparglje ali avokado za dodaten okus.
- Variacije z omako:
- Poskusite različice holandske omake, na primer z dodatkom dijon gorčice ali drobno sesekljanega zelenja, da jo prilagodite po svojem okusu.
- Kot priloga:
- Postrezite to jed kot prilogo k drugim zajtrkom ali brunch jedem, kot so solate, sveže sadje ali pečeni krompirček.
- Poskusite s polnozrnatimi sestavinami:
- Uporabite polnozrnate angleške mafine za dodatne vlaknine in večjo hranilno vrednost.