Vloženi cigančki – Pšenična koprenka (Rozites caperata)

Znam svetuje

V tem receptu bomo pripravili vložene pšenične koprenke, ki jih mnogi poznajo tudi pod imenom vloženi cigančki. Te okusne gobe so idealne za vlaganje v kis, saj s tem postopkom ohranijo svoj poln okus in čvrsto teksturo.

Pomembno je poudariti, da zamrzovanje pšeničnih koprenk ni priporočljivo, saj ob zamrznitvi izgubijo svoj značilen okus in razvijejo neprijeten vonj. S pravilnim vlaganjem v kis pa bodo vaše gobe dolgo ostale sveže in slastne.

Sestavine za vložene cigančke – Pšenična koprenka (Rozites caperata)

  • 1 kg svežih pšeničnih koprenk (cigančki)
  • 5 dl kisa za vlaganje
  • 1 l vode
  • 4 stroki česna, olupljeni
  • 1 žlica popra v zrnju
  • 1 žlica gorčičnih semen
  • 1 večji pekoč feferon (po želji, če ne marate pekoče, ga izpustite)
  • 4 lovorovi listi
  • 1 velika žlica soli

Postopek

1Izberite zdrave in mlade pšenične koprenke. Pri starejših gobah uporabite le klobuke, saj so beti žilavi in manj primerni za vlaganje.

2Kozarce za vlaganje (približno štiri manjše) temeljito operite in jih za 10 minut postavite v pečico, segreto na 100°C, da se sterilizirajo.

3V velikem loncu zavrite vodo, jo izdatno solite in vanjo stresite očiščene gobe. Kuhajte jih vsaj 10 minut. Med kuhanjem sproti pobirajte pene, ki nastajajo na vrhu. Ko so gobe kuhane, jih precedite in oplaknite s hladno vodo. Vodo, v kateri so se kuhale, zavržete.

4V drugem loncu zavrite kis, vodo, narezan feferon, stroke česna, gorčična semena in poper v zrnju. Pustite, da se marinada kuha približno 5 minut.

5Gobe enakomerno porazdelite v sterilizirane kozarce. V vsak kozarec dodajte strok česna, košček feferona (če želite pekoče), lovorov list, nekaj zrn popra in gorčična semena.

6Gobe v kozarcih prelijte z vročo marinado, tako da so popolnoma prekrite. Kozarce takoj dobro zaprite s steriliziranimi pokrovčki.

7Zaprte kozarce postavite na pult in jih pokrijte s kuhinjsko krpo, da se počasi ohlajajo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite