Zagotavljamo vam, da se boste počutili bolje, ko boste poskusili to marmelado.
Sestavine
- 1 liter domačega refoška ali terana
- 400 g borovnic
- 300 g razkoščičenih suhih sliv
- 250 g rozin iz rdečega grozdja
- 250 g brusnic
- 200 g aronije
- 15 g mletega cimeta
- 100 g nastrganega ingverja
- sok ene limone
- 500 g medu
Priprava
1V večji lonec damo borovnice, suhe slive, rozine, brusnice in aronijo. Prelijemo z litrom refoška ali terana in na zmernem ognju počasi kuhamo do vretja. Pustimo vreti 10-15 minut in odstavimo z ognja. Pustimo, da se nekoliko ohladi.
2Zmes temeljito zmešamo s paličnim mešalnikom in, da bomo ohranili čim več vitaminov, v ohlajeno dodamo med, ingver, cimet in sok ene limone. Limona da marmeladi boljši okus in še C vitamin, ki poskrbi za boljšo absorbcijo železa. Kozarce, v katere bomo prelili marmelado, temeljito operemo in postavimo za 20 minut v pečico, ogreto na 100 stopinj Celzija.
3V še vroče kozarce prelijemo marmelado in jih dobro zapremo. Pokrite počasi ohlajamo in jih shranimo v hladnem in temnem prostoru.
4Ta marmelada pomaga pri boju z virusi, dviguje odpornost in izboljša kri. Odprto hranimo v hladilniku, zjutraj pojemo žličko ali dve marmelade in spijemo kozarec tople vode z limono. Lahko jo seveda tudi namažemo na kruh z maslom, saj je odličnega okusa.