Marmelada iz buč

Znam svetuje

Okusna marmelada iz buč, ki ji dodamo pomaranče, limone in nekaj dišav, nas bo navdušila tudi s čudovito oranžno barvo. In če ne veste, se odlično ujame z vsemi vrstami sira.

Marmelada vsebuje ogljikove hidrate iz buče, pomaranč, sladkorja in nekoliko vlaknin iz buče. Sladkor je glavni vir energije v tej marmeladi, medtem ko začimbe, kot sta cimet in vanilja, dodajo okus in arome brez dodatnih kalorij ali maščob. Pomaranča in limona prispevata k osvežujočemu okusu in imata še vitamin C.

Ta bučna marmelada je mešanica okusov, ki vključujejo sladkost buče in njen nekoliko oreškast okus, noter je citrusna nota pomaranč in limone ter toplina vanilje in cimeta. Je odlična spremljava različnim jedem ali le namazana na svežem kruhu. Vaniljev strok doda sladko in kremasto noto, cmetova palčka pa prispeva toplino in začinjen okus. Tudi ščepec soli poudari druge okuse in naredi marmelado bolj uravnoteženo.

Ta kombinacija okusov naredi marmelado zelo privlačno in primerno za različne namene. Sladko-kisla aroma in okus marmelade sta odlična na kruhu, v palačinkah, s siri. Lahko je namaz na toaste ali jo uporabite kot dodatek k mesnim jedem.

Kako jo kombiniramo s siri?

Marmelada iz buč se odlično ujema s siri zaradi kombinacije svojega sladkega in rahlo začinjenega okusa. Ta okusni kontrast se lahko uporabi na več načinov:

  1. S sirom in krekerji: Bučna marmelada je odličen dodatek k siru in krekerjem. Sir lahko izberete glede na svoje želje, vendar kremni, mehki siri, kot je kozji sir ali kremni sir s smetano, pogosto delujejo še posebej dobro z bučno marmelado. Kombinacija sladke marmelade in bogatega sira na hrustljavih krekerjih je nepozabna.
  2. Na sendvičih: Bučno marmelado lahko dodate tudi na sendviče s sirom. Na primer, dodate jo lahko k sendviču s pečenim sirom ali cheddarjem, da dobite edinstven okusni profil.
  3. Z različnimi vrstami sirov: Bučna marmelada se dobro ujema s številnimi vrstami sirov, vključno s trdimi siri, kot je parmezan, ter mehkimi siri, kot so brie, camembert in kozji sir. Poskusite različne kombinacije, da odkrijete svoje najljubše.
  4. Kot prigrizek: Bučno marmelado lahko postrežete kot prigrizek z izbranimi siri, oreščki in suhim sadjem. To je odlična ideja za pripravo okusne in privlačne zakuske za druženje ali posebne priložnosti.
  5. V solatah: Bučna marmelada se lahko uporabi tudi v solatah, ki vsebujejo sir. Na primer, solato s kozjim sirom, rukolo, orehi in bučno marmelado lahko pripravite kot osvežujočo predjed ali prilogo.

Kombinacija bučne marmelade in sira ponuja ravnovesje med sladkostjo in slanostjo ter raznolikost okusov, ki jo boste zagotovo uživali. Poskusite različne sire in različne načine uporabe, da odkrijete najljubše kombinacije.

Prehranska vrednost marmelade iz buč

  • Energija: Približno 30-40 kalorij na žlico (približno 20 g).
  • Ogljikovi hidrati: Približno 8-10 gramov na žlico.
  • Sladkor: Približno 7-9 gramov na žlico.
  • Vlaknine: Približno 1-2 grama na žlico.
  • Maščobe: Zelo nizka vsebnost maščob, približno 0-0,5 gramov na žlico.
  • Beljakovine: Zelo nizka vsebnost beljakovin, približno 0-0,5 gramov na žlico.

Bučni zavitek

Sestavine za marmelado iz buč

  • 2 kg buč
  • 1 vaniljev strok
  • 1 cimetova palčka
  • 1 limona – sok
  • 2 neškropljeni pomaranči
  • 500 g sladkorja
  • 1 ščepec soli

Postopek

1Pečico segrejemo na 200°C. Bučo olupimo, očistimo semena in jo narežemo na krhlje. Pekač obložimo s peki papirjem in po njem razporedimo kose buče. Pečemo 30-40 minut, da se zmehča. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se malo ohladi. Če se po vrhu preveč peče (rjavi), jo pokrijemo s peki papirjem.

2Medtem eno pomarančo narežemo na tanke krhlje , te pa na čim manjše kose. Limoni in drugi pomaranči iztisnemo sok.

3Pečeno bučo zmečkamo v pire, damo ga v lonec skupaj z limoninim in pomarančnim sokom, dodamo ščepec soli, vaniljo in cimet. Vaniljev strok razpolovimo in postrgamo vsebino – v lonec damo oboje, za bolj intenziven okus.

4Potresemo še s sladkorjem, dobro premešamo in pustimo nekaj časa, da se okusi malo povežejo, lahko tudi čez noč.

5Marmelado kuhamo na zmernem ognju 10-15 minut, da se začne zgoščevati. Ko je marmelada dovolj gosta, še vročo prelijemo v sterilizirane kozarčke, dobro jih zapremo, pokrijemo in pustimo, da se počasi ohlajajo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite