Kakijeva marmelada s cimetom je razkoลกna kombinacij, ki odpira nova vrata v svet okusov. Ta slastna marmelada zdruลพuje sladkost zrelih kakijev s toplino in aromo cimeta, kar ustvari neustavljivo doลพivetje za vaลกe brbonฤice.
Sestavine za kakijevo marmelado s cimetom
- 1 kg zrelih kakijev (olupljenih, brez peลกk)
- 400 g sladkorja
- 1 limona (sok in lupinica)
- 1 ฤajna ลพliฤka mletega cimeta
- 1 ฤajna ลพliฤka vanilijevega ekstrakta (neobvezno)
Postopek
1Olupite kakije, odstranite peลกke in nareลพite na manjลกe koลกฤke.
2V veฤji lonec dodajte narezane kakije, sladkor, sok in lupinico limone, mleti cimet ter vanilijev ekstrakt (ฤe ga uporabljate). Meลกanico segrejte na srednji temperaturi, nato zmanjลกajte ogenj in kuhajte, obฤasno meลกajte, dokler kakiji ne postanejo mehki in se tekoฤina zgosti. To obiฤajno traja pribliลพno 45 minut do 1 ure.
3Preverite debelino marmelade tako, da na hladen kroลพnik damo majhno koliฤino marmelade. ฤe se marmelada strdi in tvori gosto teksturo, je pripravljena.
4Marmelado prelijte v sterilizirane kozarce ฤisto do vrha.
5Zaprite kozarce s steriliziranimi pokrovi. Prepriฤajte se, da so pokrovi dobro zaprti.
6Kozarce postavite v lonec s toplo vodo (voda naj sega do polovice viลกine kozarcev) in jih poฤasi ohladite. Ko so ohlajeni, jih shranite na hladnem in suhem mestu. Kakijeva marmelada s cimetom vam je na voljo!
Kaj je cimet?
Cimet je zaฤimba, ki jo pridobivajo iz lubja razliฤnih vrst dreves rodu Cinnamomum. Cimet ima znaฤilen topel, sladek in zaฤinjen okus ter prijetno aromo.
Zaradi svojega znaฤilnega okusa se pogosto uporablja v sladicah, pijaฤah in razliฤnih kulinariฤnih jedeh. V trgovinah najpogosteje kupujemo kitajski cimet, ki je moฤnejลกi in ima bolj zaฤinjen okus. Obstaja pa tudi ลกrilanลกki cimet, ki je neลพnejลกi in bolj primeren za redno uporaba, ลกe posebej v zdravstvene namene.