Kakijeva marmelada s cimetom

Znam svetuje

Kakijeva marmelada s cimetom je razkoลกna kombinacij, ki odpira nova vrata v svet okusov. Ta slastna marmelada zdruลพuje sladkost zrelih kakijev s toplino in aromo cimeta, kar ustvari neustavljivo doลพivetje za vaลกe brbonฤice.

Sestavine za kakijevo marmelado s cimetom

  • 1 kg zrelih kakijev (olupljenih, brez peลกk)
  • 400 g sladkorja
  • 1 limona (sok in lupinica)
  • 1 ฤajna ลพliฤka mletega cimeta
  • 1 ฤajna ลพliฤka vanilijevega ekstrakta (neobvezno)

Postopek

1Olupite kakije, odstranite peลกke in nareลพite na manjลกe koลกฤke.

2V veฤji lonec dodajte narezane kakije, sladkor, sok in lupinico limone, mleti cimet ter vanilijev ekstrakt (ฤe ga uporabljate). Meลกanico segrejte na srednji temperaturi, nato zmanjลกajte ogenj in kuhajte, obฤasno meลกajte, dokler kakiji ne postanejo mehki in se tekoฤina zgosti. To obiฤajno traja pribliลพno 45 minut do 1 ure.

3Preverite debelino marmelade tako, da na hladen kroลพnik damo majhno koliฤino marmelade. ฤŒe se marmelada strdi in tvori gosto teksturo, je pripravljena.

4Marmelado prelijte v sterilizirane kozarce ฤisto do vrha.

5Zaprite kozarce s steriliziranimi pokrovi. Prepriฤajte se, da so pokrovi dobro zaprti.

6Kozarce postavite v lonec s toplo vodo (voda naj sega do polovice viลกine kozarcev) in jih poฤasi ohladite. Ko so ohlajeni, jih shranite na hladnem in suhem mestu. Kakijeva marmelada s cimetom vam je na voljo!

Kaj je cimet?

Cimet je zaฤimba, ki jo pridobivajo iz lubja razliฤnih vrst dreves rodu Cinnamomum. Cimet ima znaฤilen topel, sladek in zaฤinjen okus ter prijetno aromo.

Zaradi svojega znaฤilnega okusa se pogosto uporablja v sladicah, pijaฤah in razliฤnih kulinariฤnih jedeh. V trgovinah najpogosteje kupujemo kitajski cimet, ki je moฤnejลกi in ima bolj zaฤinjen okus. Obstaja pa tudi ลกrilanลกki cimet, ki je neลพnejลกi in bolj primeren za redno uporaba, ลกe posebej v zdravstvene namene.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite