Če izberemo jagode, ki so zrele in dišeče, bo prav takšna tudi naša jagodna marmelada.
Sestavine
- 1 kg zrelih jagod
- 2 kisla jabolka
- sok 1/2 limone
- 10 datljev (po želji)
Postopek
1Jabolka narežemo, ne pa tudi olupimo, očistimo peščišča in ju v blenderju zmeljemo v gladek pire.
2Jagodam očistimo zelene dele in jih prav tako zmeljemo v gosto kašo.
3V večji lonec damo jagode, pire iz jabolk in limonin sok. Postavimo na štedilnik in ob stalnem mešanju počakamo da marmelada zavre.
4Med kuhanjem z žlico pobiramo pene, saj bo marmelada tako lepša in lažje jo bomo konzervirali.
5Poskusimo jo, in če se nam zdi prekisla, dodamo datlje, ki smo jih prav tako zmleli v pire.
6Kuhamo jo toliko časa, da se nekoliko zgosti. Nekje pol ure bo zadostovalo. Če jagodni kaši dodamo želirno sredstvo agar-agar, kuhamo samo pet minut.
7Jagodno marmelado prelijemo v sterilizirane kozarčke. Bodite pazljivi, da so kozarčki polni in da v njih ne ostane zrak. Dobro jih zapremo, pokrijemo in pustimo, da se ohladijo. Uporabljamo majhne kozarčke, ker se odprta marmelada hitro pokvari, zaprta pa zdrži celo sezono.
Sm probala pa mi je v 14 dneh v največji vročini Zavrela