Poleti, ko nam na vrtu zraste obilica bučk, si pripravimo za ozimnico ta odličen bučkin kompot z belim vinom, ki ima okus po ananasu.
Sestavine za bučkin kompot z belim vinom
- 2 kg bučk
- 1 l belega vina
- 1,5 l vode
- 1 žlička cimeta
- 4 klinčki
- 800 g sladkorja
- 1 vaniljev strok
- 20 g citronke
Postopek
1Bučke dobro operemo, lahko jih tudi olupimo, odstranimo semena in narežemo na majhne koščke.
2V večji lonec nalijemo vodo, vino, dodamo očiščene bučke, sladkor, cimet, citronko, klinčke in vaniljev strok, ki ga razpolovimo in postrgamo vsebino.
3Pristavimo na ogenj, počakamo, da zavre in na zmerni temperaturi kuhamo 20 minut, nakar odstranimo vaniljev strok.
4Kozarce za vlaganje temeljito operemo in postavimo za 10 minut v ogreto (100°C) pečico, da jih steriliziramo.
5Bučkin kompot nalivamo v še vroče kozarce. Dobro jih zapremo in pokrijemo, da se počasi ohlajajo.
6Ko se ohladijo, jih spravimo na temno in hladno mesto, tako nas bodo počakali do zime.