Lahko jo pripravljamo samo s klapavicami, še boljša je pa če dodamo še vongole. Postrežena s kruhom, je to ena boljših poletnih jedi.
Sestavine
- 1 kg klapavic
- 1 kg vongol
- 5 žlic belih drobtinic
- 3 dl suhega belega vina
- šopek svežega peteršilja
- 1 glavica česna
- 0,5 dl oljčnega olja
Postopek
1Vongole za nekaj ur namočimo v slano vodo, da se znebimo peska, ki ga lahko vsebujejo. Vmes vodo zamenjamo. Klapavice temeljito očistimo, oščetkamo in jim odstranimo »brado«. Vse poškodovane ali odprte školjke zavržemo.
2V visokem loncu, na olju prepražimo strt česen, ko ta zadiši v lonec dodamo vse školjke.
3Pokrijemo in pustimo, da se na močnem ognju kuha, dokler se školjke ne odprejo. Nekje 10-12 minut.
4Dodamo drobtinice, dobro premešamo, zalijemo z belim vinom in kuhamo še toliko časa, da alkohol izpari in se omaka nekoliko zgosti.
6Čisto na koncu potresemo še s sveže sesekljanim peteršiljem. Postrežemo z kosom belega kruha.