Škarpena na zelenjavni postelji

Znam svetuje

Škarpena na zelenjavni postelji je prefinjeno pripravljena in okusna jed, ki združuje sveže morske arome škarpeninega fileja s pestrostjo in svežino raznovrstnih zelenjav. Ta jed ponuja izjemen okusni doživljaj in je hkrati tudi vizualno privlačna s svojo barvito in estetsko zloženo zelenjavo.

Škarpena je cenjena morski riba, ki ga v kombinaciji s sezonsko zelenjavo in skrbno izbranimi začimbami pripravimo tako, da ohranja svojo nežnost in sočnost.

Škarpena je morska riba, znana tudi pod znanstvenim imenom “Scorpaena scrofa“. Te ribe imajo značilen videz z raznobarvnim, nepravilno oblikovanim telesom, ki je običajno prekrito z ostrimi trni. Barva se spreminja od rjave do rdeče.

Škarpena je pogosta v Atlantskem oceanu, od obale Zahodne Evrope do Severne Afrike, pa tudi v Sredozemlju. Živi ob obalah in na skalnatih dnu. Škarpena je plenilec in se hrani z drugimi ribami, raki in manjšimi morskimi organizmi.

Meso škarpen je cenjeno zaradi svoje kakovosti in okusa. Je belo, čvrsto in ima nežen okus, podoben mnogim drugim morskim ribam.

Meso škarpen se pogosto uporablja v kulinariki, zlasti v Sredozemlju. Lahko se pripravlja na različne načine, vključno s pečenjem, kuhanjem, dušenjem ali pripravo na žaru. nepogrešljiva je tudi pri pripravi brodeta.

Sestavine za škarpeno na zelenjavni postelji

  • 2 škarpenina fileja (po 200 g)
  • šopek belušev
  • 2 limoni
  • 1/2 glave brokolija
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 200 ml čiste zelenjavne juhe
  • 5 listkov mete
  • sol
  • poper
  • med

Postopek

1Limoni operemo z vročo vodo, obrišemo do suhega in naribamo lupinici ter iztisnemo sok. Fileja škarpene operemo in do suhega popivnamo s papirnato brisačko. Pokapamo ju z limoninim sokom in posolimo.

2Belušom odlomimo trde dele, brokoli razdelimo na manjše cvetke in operemo.

3Brokoli in beluše popražimo na vročem olju, zalijemo s čisto zelenjavno juho in limoninim sokom ter dodamo 1 žličko limonine lupinice. Škarpeno položimo na zelenjavo in vse skupaj na zmerni vročini pokrito dušimo 10 do 12 minut.

4Meto operemo, osušimo in drobno sesekljamo. Preostalo limono narežemo na osmine. Škarpeno vzamemo iz ponve.

5Zelenjavo posolimo, popopramo, vmešamo med in potresemo z meto. Škarpeno položimo na zelenjavo, okrasimo s krhlji limone in ponudimo še toplo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite