Sardele “na šavor” z olivami

Znam svetuje

Odlično pripravljene sardele v marinadi na primorski način.

Sestavine

  • 1 kg sardel
  • sok ene limone
  • 2 dcl oljčnega olja
  • 2 dcl suhega belega vina
  • 2 dcl vinskega kisa
  • 2 čebuli
  • 3 stroki česna
  • 2 lovorjeva lista
  • 2 vejici rožmarina
  • poper v zrnju
  • sol
  • malo moke
  • 20 vloženih oljk 

Priprava

1Sardele znotraj očistimo, odstranimo luske in škrge, jih operemo in osušimo na papirnati brisači. Z obeh strani jih malo posolimo in pomokamo. Ocvremo v vročem oljčnem olju. Cvrte polagamo v večjo posodo (najbolje s pokrovom), v kateri bomo jed tudi pripravili do konca.

2Čebulo narežemo na kolobarčke, česen grobo nasekljamo. Na preostanku oljčnega olja, v katerem so se cvrle sardele, popražimo čebulo, da postekleni, dodamo česen, lovor, rožmarin in poper. Premešano in zalijemo z vinom, s kisom in sokom ene limone. Pustimo nekaj minut, da se vse skupaj malo pokuha, nato ohladimo na sobno temperaturo.

3Tako ohlajeno zmes (šavor) prelijemo čez pripravljene sardele. Te morajo biti vse v tekočini! Če je nimamo dovolj, dodamo še malo oljčnega olja in kisa. Pripravljene sardele pokrijemo in postavimo za en dan v hladilnik.

4Sardele na šavor bodo najbolj okusne po dolgem stanju v marinadi. Sardele na šavor okrasimo z vloženimi oljkami. Postrežemo ohlajene z (najbolje domačim) belim kruhom in s kozarcem belega vina.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite