Pečena skuša – preprost recept za sočno ribo z zlatorjavo skorjico

Znam svetuje

Pečena skuša je odlična izbira za vse ljubitelje morske hrane, saj združuje preprostost priprave, bogat okus in vrhunske hranilne vrednosti. Ta riba ima naravno sočno in mehko meso, ki je popolno za peko na ponvi ali žaru. Zaradi visoke vsebnosti omega-3 maščob, vitamina B12 in antioksidanta selena je idealna za uravnotežen obrok.

V tem receptu jo pripravimo po domače – s hrustljavo zapečeno skorjico in polnjenjem s tržaško omako iz svežega česna in peteršilja. Za kosilo, večerjo ali poletni piknik – pečena skuša vedno navduši.

Sestavine za pečeno skušo

Za ribe

  • 4 očiščene skuše (približno 30 cm dolge)
  • sol po okusu
  • 3 žlice bele moke (tip 500)
  • 50 ml sončničnega olja
  • 4 žličke domače tržaške omake

Za tržaško omako

  • 40 g česna
  • 10 g svežega peteršilja
  • 4 žlice deviškega oljčnega olja
  • morska sol po okusu

Postopek

1Skuše očistite in sperite pod tekočo vodo. Dobro jih osušite s papirnato brisačko.

2Vsako ribo napolnite z žličko tržaške omake, nato jih po zunanji strani posolite.

3Ribo povaljajte v moki, da dobi lepo skorjico med peko.

4V veliki ponvi segrejte sončnično olje.

5Ribo položite v ponev in jo pecite približno 4–5 minut na vsaki strani, dokler ne postane zlato rjava in hrustljava.

6Postrezite takoj, po želji z dodatkom tržaške omake, pečenim krompirjem ali solato.

Nasvet

Skuše pogosto plavajo skupaj s sardelami, saj so te njihov plen – zato jih ribiči lovijo skupaj. Zaradi naravne vsebnosti zdravih maščob je ta riba idealna tudi za peko na žaru, dimljenje ali sušenje, kot je to običajno v skandinavski kuhinji.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite