Orada v ponvi ni zahtevna za pripravo je pa izredno okusna. Ribe bi morale biti bolj pogosto na naših mizah, saj so bogate z omega 3 maščobami, ki so dobre za naše zdravje. Obstaja več različnih vrst orad, ki se pojavljajo v različnih delih sveta. Med najbolj priljubljenimi so bela orada (Sparus aurata), rumena orada (Sparus latus) in črvenka (Pagellus erythrinus).
Sestavine za orado v ponvi s češnjevimi paradižniki
- 2 manjši oradi
- 2 olupljena stroka česna
- 200 g češnjevega paradižnika
- 1/2 neškropljene limone
- 1 dl suhega belega vina
- svež timijan in rožmarin
- sol po okusu
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
Postopek
1Za pripravo orad v ponvi je bolje izbrati manjše ribe, težke 250-300 g, saj se bodo hitreje in bolj enakomerno spekle. Orade očistimo, operemo pod tekočo vodo in osušimo na papirnati brisački.
2Češnjeve paradižnike operemo in narežemo, limono narežemo na tanke rezine.
3V večji ponvi segrejemo oljčno olje, vanj dodamo cel, olupljen česen, timijan in rožmarin in na njem popečemo orade z obeh strani. Pri obračanju si pomagamo z kuhinjsko lopatico.
4Pečenim ribam dodamo narezane paradižnike in limono, zalijemo z belim vinom, posolimo, dobro premešamo in pustimo minutko, da povre ves alkohol, nato pokrijemo in dušimo še 6-8 minut, odvisno od velikosti rib.
5Postrežemo takoj, za popolno kosilo pa zraven ponudimo blitvo s krompirjem.