Kljub temu, da prava ลกpanska paella vsebuje meso in morske sadeลพe, smo vam mi pripravili razliฤico z zgolj morskimi dobrotami.
Sestavine
- 300 g riลพa
- 1 rdeฤa paprika
- 1 srednje velik paradiลพnik
- 1 srednje velik korenฤek
- 3 celi ลกkampi
- 8 celih kozic
- 6 klapavic
- pest vongol
- 150 g kalamarov
- pol ฤebule
- sveลพ peterลกilj
- 6 strokov ฤesna
- ลพafran (1 manjลกa vreฤka – 0,12 g)
- oljฤno olje
- sol in poper
- mleta paprika v prahu
Postopek
1Pri kuhanju paelle je zelo pomembna priprava vseh sestavin.
2Na segreto olje damo 3 cele stroke ฤesna, kozice in ลกkampe. Na hitro popraลพimo in odstranimo iz ponve.
3Kozicam odstranimo glave in ลกkampom kleลกฤe (lahko tudi glave) in iz njih naredimo juลกno osnovo. Glave in kleลกฤe damo v pribliลพno 1 l vode, dodamo korenฤek, pest peterลกilja in ฤesen, ki smo ga popraลพili, solimo, popramo in dodamo papriko v prahu. Kuhamo pribliลพni 30 minut.
4Medtem pripravimo ostalo. ฤebulo in ฤesen zelo drobno nasekljamo (vsako posebej) – tako drobno, da je ลพe skoraj podobno pasti. Papriko nareลพemo na majhne, paradiลพnik pa na srednje velike kvadratke. Kalamare nareลพemo na kolobarje.
5Na zmernem ognju segrejemo oljฤno olje, dodamo ฤebulo, ki jo malo posolimo in popraลพimo, da postane zlato-rjavo zapeฤena (ne zalivamo z vodo!). Ko se popraลพi, dodamo ฤesen in papriko ter praลพimo na zmernem ognju, dokler seย ne razpusti, nato dodamo paradiลพnik in ponovno praลพimo, da se razpusti. Vse skupaj mora zgledati kot pasta.
6Na koncu dodamo kalamare, jih popeฤemo in zaฤinimo z ลพafranom. Zalijemo s 750 ml juลกne osnove, ki smo jo skuhali (na vsakih 100 g riลพa damo pribliลพno 250 ml juลกne osnove). V ponev stresemo riลพ in ga s kuhalnico samo rahlo razporedimo po celi posodi. Paelle se ne meลกa! Po potrebi dosolimo in riลพ kuhamo po navodilih na embalaลพi.
7Zadnjih 5 minut na vrh dodamo ลกkoljke, popeฤene kozice in ลกkampe in potresemo s sveลพim, nasekljanim peterลกiljem. Ogenj poveฤamo in paello pustimo , da se riลพ od spodaj zapeฤe in izpari vsa voda. Preden postreลพemo, pustimo poฤivati 5 do 10 minut, okrasimo z limono in postreลพemo v ponvi. ย